MONOGRAFIJA VALA

”KAD JE ŽIVOT BIO NOVI VAL” Knjiga o o kultnom riječkom listu ujedno je i “alternativna povijest grada na Rječini od 1975. – 1990.”

Foto: Facebook/Edi Jurković

Kad je život bio novi val naziv je nove knjige riječkog autora Edija Jurkovića koja se u cijelosti bavi kultnim riječkim omladinskim listom Val

Knjiga na 400 stranica opširno predstavlja list koji je izlazio od 1975. do 1990. i kroz kojeg je u 15 sezona izlaženja i 288 brojeva prošlo više od 1000 suradnika.

Monografiju Vala grafički je vrlo inovativno oblikovao Ivica Oreb iz Studia Oblik. Ivica Oreb je i sam nekadašnji grafički urednik u listu, dok je izdavač riječki nakladnik Naklada Val na čijim web stranicama možete i naručiti knjigu do 29. ožujka po pretplatnoj cijeni od 300 kuna.

Prema riječima autora, knjiga Kad je život bio novi val osim što je “biografija” lista čiji život prati od pokretanja do gašenja, ujedno je i alternativna povijest grada na Rječini od 1975. do 1990. Knjiga je bogato ilustrirana faksimilima starih brojeva Vala kao i brojnim fotografijama Rijeke i riječke urbane scene osamdesetih godina.

Među dvadesetak autora fotografija ističu se Damir Krizmanić, Nikola Petković i Srđan Vrančić.

Iz knjige možete doznati mnoge zanimljivosti poput detalja o nastanku riječke novovalne scene, ali i priču o zabrani broja 268 što je bila posljednja zabrana nekog lista u SFRJ.

Daleko od raskoši današnjih tinejdžerskih magazina za mlade, Val je pripadao tzv. omladinskom tisku, koje su financirale političke strukture, ali je otvarao prostore slobode promovirajući zapadnjačku pop kulturu, riječki identitet, ekologiju i potkraj izlaženja demokratizaciju društva.

Knjiga je dobar uvod u život mladih Riječana prije 1990., a starijima i spomenar na lica i događaje koje vrijedi otrgnuti zaboravu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari