UOČI DANA GRADA OPATIJE

Galerija | KAKAV SPEKTAKL! Regata tradicijskih barki i Cooking show začinili prekrasnu ljetnu večer u Iki!

Na regati se okušalo 14 barki i posada u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera.

Uoči Dana grada Opatije u subotu je u Iki održana Regata tradicijskih barki, uz popratni prigodni program na novouređenom trgu u Iki.

Riječ je o edukativno-zabavnoj manifestaciji u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Nositelj projekta je Grad Opatija.

Program je počeo Cooking showom s poznatim chefom Kristijanom Kozmićem, uz prezentaciju gastro znalca Damjana Miletića. Posjetitelji su mogli kušati posebno pripremljene obroke pašte s plodovima mora a la chef te ponešto naučiti na prezentaciji mariniranja inćuna.

“Izrazito me raduje što na ovaj način, obnovom starih tradicijskih plovila čuvate našu baštinu i što ste se okupili na regati u čast Dana našeg grada. Uređenjem trga u Iki i održavanjem raznih manifestacija na trgu obilježavamo veliku obljetnicu – 300 let škvera u Iki, a namjera je da ova regata postane tradicionalna”, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na startu regate.

Na regati se okušalo 14 barki i posada u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera. Natjecatelji su odmjerili snage u četiri kategorije – mali i veći guci, vele barke i pasare.

U kategoriji kvarnerki guc prvo mjesto osvojio je guc OP 1426 Ika, vlasnik Lazar Radmanović, kormiral Ferucio Brubnjak, drugo mjesto OP 336 “Frane, Moli&Noel”, Dino Mišljenić vlasnik i kormilar, treće mjesto OP 973 “Kade si”, vlasnik Gianfranco Sirotnjak sa svojom unukom koja je bila i kormilar.

U kategoriji većih guceva prvo mjesto osvojila je posada CS 1655 “Don Ćićo”, Ivica Grbac kormilar i vlasnik, a drugo “Maretin” OP 3871 s vlasnikom Zoranom Srdićem i kormilarom Željkom Darišićem.

U kategoriji pasara pobjedu je odnijela OP 182 “Franciska” Marija Basana, vlasnika i kormilara, drugo mjesto OP 231 “Pepi”, vlasnik i kormilar Mauro Tessitori, a treće OP 5 Roland Frlan vlasnik i kormilar.

U kategoriji vele barke nastupila je i pobjedu odnijela MD 564 “Sv. Andrija” vlasnika obitelji Barković-Blaženić, s kormilarom Igorom Knapićem.

Zabava na trgu, uz nastup Klape Baladur, potrajala je do kasnih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari