VELIKA INTERNET RASPRAVA

Dakle, do kuda je Istra a gdje počinje Kvarner?

Na Facebook profilu Lokalpatriota oko objave o ‘geografskoj zbrci kakva danas vlada u regionalnim podjelama našeg kraja’ razvila se žustra rasprava

Objava je u nepuna 24 sata izazvala prilično veliku pozornost te čak 250 komentara pratitelja stanice.

Donosimo naglaske iz objave Lokalpatriota:

“No ono što sigurno za početak možemo reći Rijeka NIJE u Istri, a nije bome ni Krk. Krčani i Riječani dakle NISU Istrijani kako mnogi to misle u ostatku Hrvatske.

Tako imamo i mi razne domaće pjesmuljke promašaje npr.
” ….s Medvejom, Ikom i Ićići diči se Istrijan…..” što većini izaziva smijeh… (Svi Gremo Za Opatiju- Opatijski Suveniri 1975.)

No moramo priznati imamo i 2 suprotna primjera… Šajeta i Battifiaca su iako su rođeni Riječani, smatraju Istrijanima. No rekli bi usamljena 2 primjera. Njihovo je pravo na osjećaj pripadnosti.

Ili ovi stihovi

“Sva se Istra širom budi
Pula, Buzet, Lošinj, Cres”
Naziv pjesme : Krasna zemljo, Istro mila

Planina koju Kvarner dijeli od Istre, Učka se zove (i ne kaže se da si na Učkoj, nego na Učki, isto kao što se ne kaže u Baškoj nego u Baški)…”, ističu neke primjere ‘nepreciznih zemljopisnih odrednica’ Lokalpatrioti i nastavljaju:

“Također nemamo ništa protiv Istre samo kažemo kako stvari stoje. Mnogi ne bi imali baš niš protiv i da smo svi zajedno jer mentalitetom jesmo slični, kao što nosi naziv našeg festivala “Melodije Istre i Kvarnera”. ❤️
….
Također, ne postoje niti jasne granice Kvarnera koje nitko do sad nije se uhvatio razjasniti, tako da onaj već u Labinu se neće smatrat dijelom Kvarnera iako onaj na Kastvu i Matuljima npr hoće.”, primjećuju Lokalpatrioti.

‘U centru grada, točnije na Gradskom tornju stoji još natpis “FIDELISIMA CIVITAS FLVMINI LIBURNIAE ” u prijevodu “najvjerniji liburnijski grad Rijeka” a tu je i Koblerova knjiga ‘Povijest liburnijskog grada Rijeke” remek djelo iz 1896. koja govori o povijesti Rijeke i našeg kraja’, ističu Lokalpatrioti.

‘Ovo je jako kompleksna i opširna tema i dalo bi se mnogo rapravljati. Ali neke temelje možemo pokrenuti. Ako i vi imate neke geografske regionalne, lokalne nepravde za ispraviti, osjećaje pripadnosti, dajte da ih čujemo, sad je tren da nas naučite.’, pozivaju Lokalpatrioti.

‘No ono najvažnije treba raditi na toleranciji, to je prije svega, najbitnije.
I to se i po govoru u Rijeci lijepo vidi, svakakva narječja se čuju, ali kod nas nema kao u Dalmaciji onog ‘a oni su vlaji, stranci’. Svi su naši i svi su tu svoji doma i nitko nikom ne kvoca ako kaže šerpa ili padela ili lonac, dok god poštujemo tu različitost možemo s pravom nositi naziv LUKA RAZLIČITOSTI ❤️
Pozdrav iz Rijeke/Fiume!”, zaključuju svoju objavu Lokalpatroti Rijeka.

A što vi mislite, ‘do kuda je Istra a gdje počinje Kvarner?’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari