INDIVIDUALIZIRANO PRIKUPLJANJE

Video | Kako će Riječani u zgradama uskoro odlagati otpad? Imat će karticu ili ključ a novi spremnici imaju i jednu novu funkciju!

Riječani će uskoro otpad odlagati uz kartice. Stižu vanjski spremnici za individualizirano prikupljanje otpada. Više u video prilogu!

U prosincu će se pred Gradskim vijećem tako naći prijedlog odabira velikih vanjskih spremnika, a implementacija novog modela trajat će dvije do tri godine i koštati oko 65 milijuna kuna.

Predstavljena su četiri potencijalna modela budućeg sustava gospodarenja otpadom, a odabrana je varijanta spremnika većih kapaciteta, od 2 do 4 kubna metra koji će ujedno i mjeriti količinu otpada za onoga tko ga odlaže.

“Što znači da se praktički povećava veličina kontejnera, to su moderni vatrootporni kontejneri, sprečavaju širenje neugodnih mirisa i bit će instalirani uglavnom na postojećim lokacijama. Prorijedit će se i broj lokacija jer je kubikaža veća”, otkrio je riječki gradonačelnik Marko Filipović za Kanal Ri.

“Prvenstveno pričamo o višestambenim zgradama – kao što znate, jednostavne građevine, privatne kuće i stambene jedinice do 4 stana su već u postupku. Od veljače 2022.. do sada smo uspješno podijelili preko 23 tisuće spremnika na adrese krajnjih korisnika.”, kaže Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća.

Procjena troškova za odabrani model individualiziranog prikupljanja otpada je oko 65 milijuna kuna, dok će godišnji troškovi održavanja iznositi 2,5 milijuna kuna.

“Odlučili smo se za ovaj model i zbog cijenovnog razreda tog modela jer ne predviđa radove kopanja. Kako je Rijeka svedena na 44 kvadratna kilometra vrlo je teško pronaći lokacije za kontejnere – tu su i uvijeti prometa, zelenih površina, podzemnih instalacija… tako da je ovo rješenje koje će se primijeniti u većini dijelova grada, dodaje gradonačelnik Filipović.

U centru grada ipak će biti postavljeni i ukopani spremnici koji su već nabavljeni sredstvima Europske unije. Implementacija novog sustava gospodarenja otpadom očekuje se u sljedeće dvije do tri godine.

“Recikabilne frakcije prikupljat će se putem zaključanih spremnika na javnim prometnim površinama i bit će dodijeljeni korisničke kartice ili ključevi onim korisnicima koji gravitiraju na određeni spremnik, da bude potpuna kontrola.”, pojašnjava Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća.

Gradsko vijeće odlučivat će o ovom prijedlogu na sjednici u prosincu, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari