KAKO ČITATI GRAD

”KAKO ČITATI KVART”? Saznajte sve o novim riječkim klupama koje pričaju priče o ‘Gradu koji teče’

Projekt „Kako čitati kvart“ dio je programa Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Riječkog programa lokalnog partnerstva, a provodi se u sklopu programa Kortil uživo. Obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma.

Marko Filipović, voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu i voditeljica Riječkog programa lokalnog partnerstva Dragica Fadljević te ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić. Predstavljanju su se pridružili i učenici Građevinske i tehničke škole.

Na klupama na Šetalištu A.K. Miošića postavljeno je šest priča i virtualnih šetnji koje se bave Rječinom odnosno vrijednostima i ulogama koje je ova rijeka imala u prošlosti grada: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom.

Priče je moguće poslušati i pogledati putem QR kodova koji su aplicirani na naslone klupa i koji vode na sadržaj koji će biti moguće pronaći i na web stranici HKD-a Kortil uživo. U sklopu projekta izdan je i povijesni vodič/mapa Kako čitati kvart? s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović zahvalio je svima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta, jer su svojom ustrajnošću, voljom i željom, ovaj dio grada učinili ugodnijim za život i atraktivnijim u smislu privlačenja turista. Vrijednost ovoga projekta jest njegova slojevitost budući da su teme kojima ste se bavili polazile od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone koju vjetrovi povijesti nisu štedjeli, što je rezultiralo brojnim aktivnostima, radionicama i predavanjima. Siguran sam da će svi Riječani, ali i turisti, uživati u ovih sedam priča na uistinu jedinstvenoj lokaciji uz samu Rječinu – rijeku po kojoj je naš grad dobio ime, rijeku punu kontroverze koja je predstavljala liniju koja nas razdvaja, ali i točku ujedinjenja. Posebno bih želio pohvaliti činjenicu što se kroz projekt promoviraju vrijednosti volonterstva, kazao je Filipović.

Projekt Kortil uživo koji još od 2014. godine zajedno sa zajednicom u svom okruženju provodi galerija Kortil. Svake godine projekt provodi zasebne programe, a u 2020. godini Kortil uživo organizirao je Kako čitati kvart? kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zamisao je projekta Kortil uživo stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici.

S tim je ciljem u periodu od svibnja do listopada 2020. održano osam susreta (stručna vodstva po kvartu, predavanja, razgovori) u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.

U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, volonteri EPK, Klub Sušačana i TryTheatre Rijeka.

Autorski tim čine Marko Smoljan, Ivan Vranjić, Ivana Golob-Mihić, Luciano Keber, Vesna Rožman i Jolanda Todorović.

Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i RIJEKA 2020.
Riječki program lokalnog partnerstva provodi se već sedamnaestu godinu za redom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari