OPASNOST ZA LJUDE I ŽIVOTINJE

OPREZ! U dijelovima Rijeke najezda gusjenica borovog prelca; Pripazite na djecu i životinje!

Foto: Facebook/M.K.

Ako se često krećete primorskim šumama ili parkovima, sigurno ste u proljetno vrijeme barem jednom zapazili dlakave gusjenice kako pužu u koloni.

Riječ je o gusjenicama borovog prelca, točnije o vrsti leptira. Leptiri rade svoja gnijezda na borovima iz kojih se potom izlegnu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti.

Obično se spuštaju na tlo u periodu od veljače do travnja, a mogu biti vrlo opasne kako za životinje kojima je veća šansa da će doći u doticaj s njima, tako i za ljude.

Dlakave gusjenice imaju razvijenu zaštitu od predatora, a njihove dlačice u dodiru s kožom izazivaju opasne alergijske reakcije.

Na žalost, jučer je u Rijeci dijete došlo u doticaj sa spomenutom gusjenicom i završilo u dječjoj bolnici Kantrida.

I na društvenim mrežama se šire informacije da su kvartovi Podvežica i Trsat prepuni ovih gusjenica, a navodno je slično stanje i u ostalim kvartovima.

Stoga, ako ih negdje uočite, obavezno javite dezinsekciji i komunalcima kako bi uništili njihova gnijezda.

I još jednom; U šetnji i boravku u prirodi, posebice uz borove, pripazite na djecu i životinje! U nesretnom slučaju, ako dođe do doticaja s gusjenicama, hitno posjetite liječnika ili, ako je riječ o životinji, veterinara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari