KAKO DO PRORAČUNSKOG NOVCA Grad Rijeka predstavio Uredbu kojom se propisuju kriteriji financiranja programa udruga

U vijećnici Grada Rijeke predstavljena je Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Riječ je o Uredbi kojom se uređuju temeljni preduvjeti i standardi postupanja koje moraju osigurati davatelji financijskih sredstava iz javnih izvora, kao i osnovni i dodatni uvjeti koje trebaju ispunjavati udruge kada provode programe i projekte financirane iz javnih izvora.

UREDBA2
Vesna Lendić Kasalo

Organizatori predstavljanja nove Uredbe su Zajednica sportskih udruga Grada Rijeke “Riječki sportski savez”, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, te Ured za sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, a Uredbu je predstavila zamjenica ravnatelja Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Vesna Lendić Kasalo.

Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, donesena na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 5. ožujka 2015., a izrađena je s ciljem uređenja sustava financiranja programa i projekata udruga, a slijedom obveza iz novog Zakona o udrugama koji je stupio na snagu 1. listopada 2014.

Uredbom se utvrđuju kriteriji, mjerila i postupci koje nadležna tijela državne uprave, Vladini uredi i tijela, te druge javne institucije, raspolažući sredstvima iz javnih izvora, primjenjuju prilikom financiranja i ugovaranja programa i/ili projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Pod javnim izvorima podrazumijevaju se sredstva državnog proračuna, uključujući i sredstva od igara na sreću, sredstva proračuna županija, gradova i općina, kao i sredstva javnih fondova i prihoda javnih trgovačkih društava i drugih javnih institucija, fondova Europske unije i inozemnih javnih izvora.

Uredbom je precizno uređeno postupanje javnih institucija u svim fazama, od planiranja i pripreme prioriteta za financiranje, objave i provedbe natječaja, procjene projekata, sadržaja ugovora o financiranju, monitoringa i evaluacije rezultata projekata, kao i mogućeg raskida ugovora, te povrata sredstava, u skladu s postojećom pozitivnom praksom, kao i procedurama koje se primjenjuju prilikom ugovaranja i provedbe projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Postupci financiranja i ugovaranja programa i projekata, koji se utvrđuju ovom Uredbom, obuhvaćaju aktivnosti davatelja financijskih sredstava u određivanju prioriteta za financiranje, pripremi dokumentacije za financiranje, odabiru programa i projekata, ugovaranju, praćenju i vrednovanju provedbe financiranih programa i projekata, korištenje informacijskog sustava za praćenje i vrednovanje dodjele financijskih sredstava programima i projektima te koordinaciju davatelja financijskih sredstava i izobrazbu u primjeni ove Uredbe.

Financiranje programa i projekata provodi se putem javnog natječaja koji je otvoren najmanje 30 dana od dana javnog objavljivanja. Javnim natječajem se osigurava transparentnost dodjele financijskih sredstava i omogućava dobivanje što većeg broja kvalificiranih prijava, odnosno odabir najkvalitetnijih programa i projekata te se šira javnost obavještava o prioritetnim područjima djelovanja, a objavljuje se na mrežnoj stranici davatelja financijskih sredstava i Ureda za udruge, a može se objaviti i u javnim glasilima, publikacijama i na drugi pogodan način.

Uredbu je moguće preuzeti ovdje.
(Iva Blažević/GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari