MUKE S PARKIRANJEM

“Kako nas dere Rijeka Plus”: Riječanin platio parking, zakasnio minutu i dobio kaznu od 80 kuna. Žalba – nije uvažena!

Foto: Riportal

Komentator Riportala doživio je “na svojoj koži” sudbinu mnogobrojnih riječkih vozačica i vozača koji su svoje minorno kašnjenje na parking po svoje vozilo morali platiti kaznom u visini cjelodnevne karte za parkiranje. No, mora li biti baš tako?

Neven Šantić pita se: Zar nije onda bolje ostaviti automobil nekoliko sati ili cijeli dan na parkingu i ne platiti ništa unaprijed za parkiranje, jer ćete ionako, u konačnici, platiti 80 kuna?

Svoj zaključak bazira na vlastitom iskustu. Evo što se dogodilo!

Reagiranje Nevena Šantića prenosimo u cijelosti:

Kako nas dere Rijeka Plus

Upravo sam dobio “Rješenje na reklamaciju korisnika”, potpisano od direktora Rijeka plusa Željka Smojvera, kojom mi je odbijena žalba na kaznu za nepropisno parkiranje. Kaznu ću, da ne bude zabune odnosno da netko ne pomisli da ovo pišem kako bi naposljetku “prisilio” Rijeka plus da mi se smiluje i oprosti kaznu, koliko sutra platiti.

Daljnje rečenice objasnit će zašto sam smatrao da ipak treba reagirati i ovim tekstom.

Dakle, proteklog ponedjeljka, 29.11., parkirao sam na parkiralištu Benčić i s unutrašnje strane vjetrobranskog stakla stavio kartu koja je pokazala da sam za parkiranje od 12:05 do 13:40 platio devet kuna. Stigao sam na parkiralište u 13:43 ( a zašto sam zakasnio “čitave” 3 minute obrazložio sam u žalbi i to ovdje nije relevantno), gdje me zakačena za brisač čekala kazna. Onoga tko je napisao kaznu nisam zatekao na parkiralištu.

Foto: Riportal

Iz priloženog ispisa uz uplatnicu je vidljivo da je vozilo opaženo u 13:25 i 56 sekundi, a da je kazna naplaćena u 13:41:06. Sve to možete vidjeti u priloženom faksimilu.

Istog poslijepodneva napisao sam žalbu i danas je stigao odgovor. Negativan, naravno.

Iskreno, nisam ni očekivao da će žalba biti usvojena.

Dobronamjernici, inače dobro upućeni, rekli su mi da je zakonski pokrivena takozvana nulta tolerancija za prekoračenje dozvoljenog parkiranja. Nekada je ta tolerancija bila deset minuta a sada je više nema.

No, svejedno se nameće nekoliko pitanja na koja bih želio dobiti suvisli, a ne birokratski kakav mi je dostavljen u spomenutom Rješenju (kojeg također prilažem) i u kojem se citiraju pravni akti, odgovor Rijeka plusa i riječke gradske vlasti koja je osnivač ove tvrtke.

Najprije, u Rješenju koje, pretpostavljam, u obliku šprance ide svima samo s promjenjenim registracijskim oznakama, kao korisnika me se očito smatra polupismenim idiotom, jer me eto, kao da to ne znam, između ostalog “upućuju da sam parkirnu kartu mogao produžiti sms porukom, pay do ili keks pay aplikacijom”.

To je valjda odgovor na moje navođenje razloga zašto sam zakasnio fatalnih par minuta i zašto sam smatrao da je za tako kratko kašnjenje izlišno plaćati još čitav sat parkiranja.

Drugo, i dalje mislim da je kazna od 80 kuna, i to nakon što se uredno plati 9 kuna za parkiranje i minimalno zakasni, neprimjerena za počinjeni prekršaj. Rijeka plus, drugim riječima, poručuje da je onda bolje ostaviti automobil nekoliko sati ili cijeli dan na parkingu i ne platiti ništa, jer ćete ionako platiti 80 kuna.

Zar ne bi bilo logičnije i primjerenije prekršaju da se za prekoračenje parkiranja, kada se utvrdi koliko je točno iznosilo, plati primjerice cijena dva sata parkiranja na dotičnom parkiralištu?

Možda bi to bilo logičnije, ali bi iziskivalo puno više posla onih koji naplaćuju kazne i njihovih šefova. A to nitko baš ne voli. Bolje je birokratski jednako opaliti po novčaniku i onog tko redovito uredno plaća parking pa mu se povremeno dogodi da minimalno zakasni i onoga tko stalno eskivira plaćati parking. I(ma li šanse da gradski oci razmotre ovakav način skupljanja parkirnog harača?

Nevezano za ovoj problem, pada mi na pamet još nešto.

Zašto je Rijeka jedini veći grad u okolici koji, za razliku od Zagreba, Ljubljane ili Trsta, nema mogućnost plaćanja manje od sata parkinga (primjerice da minimalno parkiranje bude 15 minuta ili pola sata)?

Kako god bilo, moj je zaključak da Rijeka plusu očajnički trebaju novci, pa im je najlakše derati građane gdje god i kako god stignu.

A ostale zaključke prepuštam čelnicima Rijeka plusa, gradskim vijećnicima i gradskoj upravi.“, napisao je Neven Šantić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari