SITUACIJA JE SVE NEUGODNIJA

Video | Kako zapravo žive migranti na riječkom željezničkom kolodvoru? Pogledajte video!

Željeznički kolodvor i danas je pun smeća, odbačene odjeće i neugodnih mirisa, a rješenja za sada nema. Izjave predstavnike Grada Rijeke i Hrvatskih željeznica pogledajte u video prilogu

Situacija sa migrantima otima se kontoroli. HŽ Infrastruktura odbila je postaviti sanitarne čvorove na predloženu lokaciju, a razlog je, kažu, ugrožavanje njihovih života. Što dalje?

Željeznički kolodvor je pun smeća, odbačene odjeće i neugodnih mirisa, a rješenja za sada nema.

Na riječkom kolodvoru trenutno boravi 70-ak migranata. Smeće, odjeća I ostaci hrane su posvuda, ali rješenja trenutno nema. Hrvatske željezice odbile su postavljanje sanitarnih čvorova na predloženoj lokaciji od strane Grada Rijeke.

“Migranti rade probleme na način da nam se kreću čitavom površinom kolodvora. Dovode u opasnost sebe I druge. Mi ne želimo pregaženja, ne želimo da nam se netko penje po vagonima, ne želimo da dođe do bilo kakvih ozljeda, to je taj problem koji mi imamo na kolodvoru Rijeka.”, kaže Stipo Barišić,voditelj HŽI Zapad za Kanal Ri.

Hrvatske željeznice odbile su prijedlog Grada Rijeke “iz sigurnosnih razloga”.

“Oni se penju po vagonima, suše robu po vagonima, sjede nam na kolosjecima, sjede nam na skretnicama, mi ih kada dođe do takvih situacija da ugoržavaju promet vlakova mičemo i zovemo policiju da policija regulira. Branimo njihove živote zapravo.”, dodaje voditelj HŽI Zapad.

Prvotno dogovorena lokacija za postavljanje sanitarnih čvorova bila je ispred bivšeg marketa Gracijani.

“Ta lokacija nama odgovara zato što je sa stanovišta sigurnosti željezničkog prometa apsolutno sigurna. Nakon toga je predložena lokacija na kolodvoru. Mi se s tom lokacijom ne slažemo.”, otkriva Stipo Barišić.

A evo i zašto:

“HŽ infrastruktura bavi se sa građenjem HŽ infrastrukture, bavimo se sigurnošću željezničkog prometa, sa aspekta sigurnosti željezničkog prometa mi ne možemo dopustiti tu lokaciju.”, kaže voditelj HŽI Zapad.

Stavovi Hrvatskih željeznica su i više nego jasni:

“HŽ infrastruktura poštuje sve napore koje Grad Rijeka ulaže u svrhu zbrinjavanja migranata na kolodvoru. Želimo znači zajedničko rješenje koje je dobro za obje strane. HŽ infrastruktura inzistira samo na sigurnosti željezničkog prometa i na sigurnosti naših korisnika.”, zaključio je Stipo Barišić, voditelj HŽI Zapad.

A evo i odgovora od strane Grada Rijeke:

“Ponudili su drugo rješenje, ali normalno ne na nekom njihovom području nego na području neke druge ustanove. Ono što je bitno je da ćemo premjestiti mjesto sanitarnih čvorova prema prostoru bivšeg Gracijanija, na onom prostoru gdje su sada baje za smeće.”, otkriva Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Ono što je sigurno, riječki željeznički kolodvor nikada nije izgledao gore. A kako će se stvari odvijati u budućosti, ostaje za vidjeti, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari