SLOVENSKI I HRVATSKI PARTNERI

Kako zaštititi risa, vuka i medvjeda – u PGŽ održan sastanak partnera u EU projektu Carnivora Dinarica

Primorsko-goranska županija domaćin je 7. sastanka slovenskih i hrvatskih partnera u EU projektu Carnivora Dinarica – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima. Projekt se provodi u sklopu Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska V-A 2014.-2020, a odnosi se na zaštitu vuka, risa i medvjeda. Sudionike sastanka koji je održan na više lokacija u Gorskom kotaru pozdravio je zamjenik župana Petar Mamula.

Primorsko-goranska županija u okviru sastanka predstavila je aktivnosti koje se odnose na postavljanje prometne signalizacije i električne ograde, kako bi se smanjili glavni rizici koji ugrožavaju populaciju velikih zvijeri na prekograničnom području Nature 2000. Ono u Hrvatskoj obuhvaća Gorski kotar i Sjevernu Liku, a u Sloveniji Javornik-Snežnik i Notranjski trikotnik. Aktivni prometni znak postavljen je na prometnici D3 Fužine/Rogozno u Gorskom kotaru te se planira postaviti još jedan na Jadranskoj magistrali, prometnicama na kojima je učestalo stradavanje divljači u našoj županiji.

Radi se o dinamičkom prometnom znaku koji je tehnički opremljen za detekciju prisutnosti divljih životinja na cestama i u blizini ceste na kojoj je postavljen. Smanjivanjem stradavanja velikih zvijeri na prometnicama poboljšava se povezanost staništa velikih zvijeri, što je jedan od ciljeva projekta Carnivora Dinarica. PGŽ je kroz ovaj projekt također nabavila i osigurala postavljanje 40 kompleta električnih ograda za zaštitu košnica od velikih zvijeri. Električne ograde su postavljene na 40 različitih lokacija u Gorskom kotaru i rubnom dijelu područja Nature 2000. Time se smanjuje dostupnost izvora hrane medvjedima, te smanjuje mogućnost za nastanak štete i konflikte između ljudi i velikih zvijeri.
Projektnim partnerima predstavljen je i tematski srodni EU projekt koji provodi Javna ustanova Priroda, a koji predviđa otvaranje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici.

Planirano trajanje projekta je do 28. veljače 2021. godine. Ukupni proračun iznosi 2.333.997,64 EUR od čega se 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru europske teritorijalne suradnje, dok 15% osiguravaju projektni partneri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari