SUPER

Kamion tvornice Torpedo stiže u zbirku Muzeja grada Rijeke

Foto:Facebook Mladen Bach

U Muzej grada Rijeke stiže nova akvizicija koja podsjeća na gradsku industrijsku baštinu. To je kamion proizveden u riječkoj tvornici Torpedo 1970. godine. Kamion je do kupaca stigao kao model prilagođen za vatrogasne potrebe, dakle kao vatrogasna autocisterna.

Kamion podsjeća na danas pomalo zaboravljenu činjenicu da je Tvornica Torpedo imala mnogo raznovrsniju proizvodnu paletu nego što bi se to dalo zaključiti po njezinu nazivu. Paleta je u neko vrijeme uključivala i teretna vozila, u ovom slučaju kamione, koji su se u Rijeci proizvodili od 1950-ih do 1980-ih godina.

VIDEO DANA:

Kamion stiže u muzejsku zbirku iz Virovitice, zahvaljujući informacijama dobivenim u suradnji s Oldtimer klubom Rijeka. Crvene je boje, proizvodna mu je oznaka Z-524SR/2. Na bočnim stranama karoserije čitljiv je logotip Torpedo, isto možemo pročitati na njegovu motoru. Osim znaka riječke tvornice, vozilo nosi na karoseriji oznaku SR. Ona upućuje na rumunjsku tvornicu Steagul Rosu, u prijevodu Crvena zastava, što bi značilo kako je proizveden kooperacijom Torpeda i SR-a. U drugoj polovici 1960-ih takva je suradnja bila dio ustaljene poslovne prakse, pa su kamioni SR-a stizali na svjetska tržišta s ugrađenim motorima Torpeda, MAN-a, Mercedesa, Perkinsa i drugih zapadnih proizvođača.

Kamion stiže u Rijeku danas, 22. veljače. Bit će privremeno smješten u krugu KD Autotrolej na Školjiću, pa se njegov dolazak i iskrcaj s teretnog vozila očekuje između 12 i 13 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari