OVE SUBOTE

Održan Međunarodni dan materinskog jezika u Općini Matulji

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji organizirano je druženje sa zabavnim programom u subotu, 19.02.2022.g. u Sportskoj dvorani Matulji.

UNESCO je 1999.g. donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, kako bi nas podsjetio na obavezu očuvanja vlastitog jezika te ujedno i jezične raznolikosti na globalnoj razini.

Program u sportskoj dvorani Matulji je obuhvatio čitanje pjesama na materinskom jeziku i različitim dijalektima Općine Matulji uz nastup klape Skalin i vođenje od strane Nine Dukić Srok. S obzirom na to da se u veljači obilježava Međunarodni dan materinskog jezika program je započeo predstavljanjem 10 članova udruge koji su čitali priče i poeziju na čakavštini, a posebno je za istaknuti nastup mlade Stele Božić pod mentorstvom profesorice Maje Sanković Malkoč.

Preko 80 posjetitelja popratilo je i natjecanje u odabiru najboljeg tradicionalnog pusnog kolača – presnaca. Čak jedanaest brižno pripremljenih presnaca iz različitih mjesta u Općini Matulji ocjenjivački žiri je ocjenjivao te najbolja tri nagradio sa prigodnim nagradama. Prvu nagradu osvojila je Marica Prelčić, drugu nagradu Dušana Mohorovičić, a treću nagradu Vlasta Šepić.

Navedeni program održao se u sklopu projekta „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja