BOGAT PROGRAM DOGAĐANJA

KASTAV: Najavljen izuzetno zanimljiv program 30. Kastafskog kulturnog leta

Na press konferenciji koja je održana danas, 28. lipnja, ispred Kuće Belice u Kastvu, najavljen je službeni program festivala te svečano otvorenje jubilarnog 30. Kastafskog kulturnog leta zakazano za petak, 2. srpnja 2021. godine.

Festival su najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija te tajnica udruge Kastafsko kulturno leto, Martina Rončević.

Program 30. KKL-a započet će 2. srpnja u 20 sati svečanim otvaranjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Glazbenog društva Spinčići, a službeni festivalski program, u 20:30 sati na Crekvini otvorit će koncert muške i ženske klape Kastav te njihovih gostiju.

Gradonačelnik Matej Mostarac ističe kako će se ove godine dio programa Kastafskog kulturnog leta odvijati na novouređenoj Crekvini. Uređenje Crekvine jedan je od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva – “Povežimo se baštinom”. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osim 30. godina Kastafskog kulturnog leta, na novouređenoj Crekvini obilježit će se i druge važne obljetnice. Glazbeno društvo Spinčići slavi 100 godina postojanja i djelovanja, a muška klapa Kastav 30 godina djelovanja.

Predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija naglašava da je program pod sloganom “30 godina zajedništva ili 30 godina va kumpanije” započeo u Kastvu prije službenog otvaranja, s izložbom Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav u crkvi Svete Trojice. Do kraja ljeta očekuje nas još izložbi – izložba Kvarner, Nina Lekić, Lana Gržetić, Gea Golović… Ove godine objavljujemo i prigodnu monografiju koja će sadržavati intervjue najznačajnijih imena koji su stvarali i obogaćivali ovaj Festival od njegovih samih začetaka. Cjelokupni dramski i glazbeni program izvodit će se na novootvorenoj, najljepšoj pozornici na Crekvini

Martina Rončević, tajnica udruge Kastafsko kulturno leto, istaknula je da je program kreiran tako da svatko može pronaći ponešto za sebe. 

Glazbeni program karakterizira bogatstvo stilova i žanrova. Program započinje 2. srpnja koncertom muške i ženske klape Kastav, a već sljedeći dan 3. srpnja, nakon pauze od godinu dana, na pozornicu se vraća Urban&4. Neponovljivi glas Massima zavladat će Crekvinom 18. srpnja, a 26. srpnja koncert će održati Učitelji glazbenog odjela pri OŠ Milan Brozović Kastav. Okrugli 100. rođendan na kastavskoj pozornici 7. kolovoza, proslavit će Glazbeno društvo Spinčići, a Karin Kuljanić se nakon 11 godina vraća na Crekvinu kako bi 13. kolovoza obilježila 25 godina karijere. Članovi riječkog ansambla ŠARDAVAN odvest će publiku u svijet sevdaha 14. kolovoza. 

Ovogodišnji dramski program započet će predstavom kazališta Luda Kuća, Potpuni stranci koje na pozornicu Crekvine dolazi 9. srpnja, Teatar Rugantino s predstavom Uvijek će nam ostati ljubav na Crekvini gostuje 16. srpnja, a Čelične magnolije Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajc na Crekvinu dolaze 20. srpnja. Poznati bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović, 23. srpnja zabavit će kastavsku publiku predstavom Lijevo desno glumac. U kolovozu dramski se program nastavlja s neizostavnom Oštijom i to 11. kolovoza, a posljednju predstavu Casabiancu, kao uvertiru u Čansonfest, odigrat će Irena Grdinić i Mario Batifiacca 22. kolovoza. 

Festival gitare će, već tradicionalno, započeti petodnevnim radionicama gitare, od 7. do 11. srpnja, uz vodstvo Zorana Majstorovića koji će, zajedno sa Zvonimirom Radišićem 11. srpnja održati koncert na Fortici. Elemente latin jazza, flamenca i glazbe s područja Balkana (u jednome) imat ćemo prilike čuti na koncertu Goran Tomić trio 27. srpnja, a festival gitare zatvorit će 18. kolovoza cabaret koncert Žlice i gitara.

I ove godine nastavit ćemo s Ritmom dvorišta gdje će publika uživati u dobrom društvu i ležernoj atmosferi kastavskih trgova i ulica. U sklopu Ritma dvorišta nastupit će SpartJazz Quintet 15. srpnja, a u crkvi sv. Jelene Križarice 9. kolovoza koncertom Od klasične glazbe do mjuzikla nastupit će Karla Mazzarolli, Kristina Owais i Natalija Maričeva. Ritam dvorišta na trgu Istarske vile zatvorit će GIIPUJA i to 10. kolovoza.

Za našu najmlađu publiku i njihove roditelje pripremili smo predstavu Kišni razdraganci (5. srpnja) s Ivankom i Mrletom u glavnim ulogama, predstavu Mali mići princ (22. srpnja) te Čarobne stranice male Danice kazališta PocoLoco (23. kolovoza). Osim predstava, 19. kolovoza očekuje nas dječji pjevački festival “Kastafski glasi”.

Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: Jerry Ricks Blues Festival (30. i 31. srpnja) i 17. Čansonfest (27. kolovoza).

Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice i koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta i Festival gitare besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured na adresi Trg Matka Laginje 5, (svakim danom od 9 do 12h i od 15 do 21h), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Caffe bar Nad Urom), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se pronaći na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.

Ovogodišnju realizaciju projekta uz sve suradnike i suradnice te prijatelje festivala podržali su Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Kastva, Erste banka, Parkovi plus, JAX, TEM centar podova, RIS software, Came Adriatic, Hotel Kukuriku, Oštarija Fortica, Guitar caffe, Pizzeria Rustica te medijski partneri: Novi List, Radio Rijeka, Radio Kastav, RiPrsten.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari