POLOŽENI SU VIJENCI

KASTAV Predsjednik Milanović na obilježavanju 150. obljetnice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka

S porukom “Složimo se” obilježena je danas 150. obljetnica Prvog tabora Hrvata Istre i Kvarnerskih otoka pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je i osobno sudjelovao na svečanosti održanoj ispred crkvice Sv. Mihovila nedaleko Kastva

Kako je u svom obraćanju istaknuo župan Zlatko Komadina, upravo na tom mjestu, na rapalskoj granici, održan je prvi tabor Hrvata Istre i Kvarnerskih otoka što svjedoči o borbi našeg naroda za svoju samobitnost i identitet pod uvjetima života u talijanskim i drugim republikama koje su vladale ovim prostorima.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

”Ta težnja našeg naroda bila je snažna i trajala je sve do Pazinskih odluka, kada je ovaj kraj postao sastavni dio Republike Hrvatske. Hvala im na tome. Čast mi je da na ovako visokoj razini obilježavamo 150 godina tog prvog susreta Hrvata i tadašnje političke Istre i zahvaljujem Predsjedniku RH što je uveličao ovu proslavu”, rekao je župan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

O povijesnom značaju tog događaja govorio je Ervin Dubrović, a skupu su se obratili i načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac kao i sam predsjednik Milanović. Položeni su vijenci na spomen obilježje Tabora, a otkrivena je i skulptura akademskog kipara Gorana Štimca.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tabori su politički preporodni skupovi koji su bili usmjereni nacionalnom osvješćivanju naroda te promicali narodnjačke političke ideje. Prvi tabor Hrvata Istre i kvarnerskih otoka održan je na današnji dan 1871. Prema suvremenim procjenama, taboru je nazočilo 8000–10000 ljudi. Skup je imao velikoga odjeka u Istri, na kvarnerskim otocima i u Hrvatskom primorju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari