ETNO GLAZBA I SUVREMENI JAZZ

KASTAV U utorak navečer grupa GIIPUJA Damjana Grbca koncertom obilježava jubilej I. M. Ronjgova

Na Crekvini u Kastvu, 11. kolovoza u sklopu 29.Kastafskog kulturnog leta, održat će se koncert projekta GIIPUJA

Ovaj koncert, zajedno s koncertom Klape Kastav, obilježit će 140. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.

Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova.

Materijale potrebne za realizaciju koncerta ljubazno je ustupila Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov”.

Značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi je nemjerljivo. Njegovom zaslugom narodna glazba Istre, Hrvatskog primorja i sjevernojadranskih otoka našla je svoje mjesto u tonskom sistemu umjetničke glazbe. Punih 25 godina proučavanja i istraživanja trebalo je proći dok je uspio teoretski izraditi, uokviriti i fiksirati “istarsku ljestvicu” – tonski niz od šest tonova i polutonova. Otkrio ju je slušajući starije ljude u svom selu kako pjevaju, ali nekom čudnom ljestvicom. Na temelju ovog otkrića mogao je zabilježiti narodna pjevanja svoga kraja, te skladati u tom duhu.

A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz GIIPUJA projekte pronalazimo i pratimo poveznicu sa radom Ivana Matetića Ronjgova.

Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena. Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija.

Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, i kvartet Damjans svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provode nas kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.

Kvartet Damjans su – Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile).

Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u GIIPUJA izdanju ostali trajno audio i video zabilježeni, pobrinut će se Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..

GIIPUJA – Live

11.8.2020. Kastav
KKL – GIIPUJA za Matetića
Program se održava pod pokroviteljstvom KKL-a i Primorsko-goranske županije

12.8.2020. Lopar
Centar za kulturu Lopar

13.8.2020. Rijeka
(pored Gradske biblioteke)
Pod pokroviteljstvom odjela za kulturu Grada Rijeke

29.8.2020. Lanišće
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari