KASTAV: Zatvorili biračko mjesto ranije i onemogućili glasanje!

Ovo se dogodilo na biračkom mjestu Rubeši

Na izborima za EU parlament na biračkom mjestu Rubeši dogodila se očita povreda biračkih prava građana: biračko mjesto zatvoreno je prije 19 sati i tako je onemogućeno glasanje najmanje jednom prijavljenom biraču.

Naime, na tom biračkom mjestu spustili su rolete na prozorima i zaključili glasovanje prije 19 sati pa je jedna građanka ostala uskraćena za ostvarenje svoga osnovnog građanskog prava, prava na glasanje na izborima.

Kada je građanka inzistirala na ostvarenju svoga biračkoga prava, jedna članica biračkog odbora odgovorila joj je: “Nemojte nam sad raditi probleme, već smo počeli brojati listiće!”

Nakon pet minuta verbalnog “natezanja” čulo se zvono koje je označilo 19 sati i građanka je ostala vani neostvarenog prava na glasanje.

O svemu ovome predan je prigovor Izbornom povjerenstvu pa će izbori na ovom izbornom mjestu morati biti ponovljeni.

Inače, izborna pravila kažu da svaki glasač ima pravo ući u prostor za glasovanje do točno 19 sati te potom glasovati i izaći nakon isteka vremena potrebnog za glasovanje.

Zašto su na ovom biračkom mjestu ovako postupili te su zbog 5-10 minuta “ušteđenog” vremena riskirali ponavljanje izbora, možemo samo nagađati…
Foto: Pixsell

Povezani VIDEO: