KAZALIŠNI RAT (2) Frljić: Strenja-Linić obmanula je javnost glede stana kojeg je iznajmljivala HNK Ivan pl. Zajc

Vladajući saborski zastupnici u srijedu su se žestoko obrušili na riječki HNK Ivana pl. Zajca, koji je za 2013. dobio negativno mišljenje Ureda za reviziju, dok su vladajući za intendanta Olivera Frljića rekli da priželjkuje povratak Jugoslavije i komunizma.

Prednjačila je Ines Strenja Linić iz Mosta koja je najavila da će saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predložiti saslušanje Frljića, kako bi se vidjelo postoji li napredak u izvršavanju preporuka revizora. Na to su prozvani iz riječkog Kazališta jučer žestoko reagirali o čemu smo pisali OVDJE, no nakon novih izjava Ines Strenje-Linić danas su iz HNK Ivana pl. Zajca ponovno reagirali!

Priopćenje koje potpisuju intendant Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević prenosimo u cijelosti:

„Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić uvrijeđeno je odgovorila na naše jučerašnje reagiranje povodom hajke koju je, praveć se nevinom, pokrenula u Hrvatskom saboru.

Prvo, u svojem razočaranom odgovoru Strenja-Linić iznova, vjerovali ili ne, ne pravi matematički nemilosrdnu razliku između mandata bivše intendantice na koji se odnosi negativan nalaz revizije (2013. godina) i odgovornosti nove uprave (od rujna 2014.). Novi istup Strenje-Linić je dakle ili zla retorička manipulacija, svjesno lažno informiranje javnosti, ili rezultat zapanjujuće političke plitkosti. Pitamo se – što je čak gore? Posebno jer – da je ta zastupnica imala ikakve dobre namjere – ona je od Ureda za reviziju, državnog i područnog, mogla dobiti prihvaćeno (!) očitovanje nove uprave u kojem se detaljno navodi sve što je već poduzeto, kao i prezentira plan daljnjeg postupanja prema nalozima Revizije. Mogla je i poslati službeni pisani upit, pa čak i okrenuti naš broj telefona, pa bismo joj rado poslali sve službene dokumente o našem poslovanju. Mogla je provjeriti u Ministarstvu financija u kojoj je fazi postupak Proračunskog nadzora nad financijskim poslovanjem kazališta do 1. 9. 2014. No umjesto svega toga – ona je zaprijetila «saslušanjem» aktualnog intendanta pred saborskim povjerenstvom, pritom se uopće ne pitajući niti o zakonskoj opravdanosti takva policijskog poziva, niti o formalno-pravnom statusu HNK Ivana pl. Zajca u gradu kojeg neke građane zastupa: riječko narodno kazalište je gradska a ne državna ustanova!

tribina frljić

Nadalje, Strenja-Linić obmanula je još jednom javnost i glede stana kojeg je iznajmljivala HNK Ivan pl. Zajc do 2007. godine za iznos od 450 eura mjesečno. Naime, Strenja-Linić je u nekoliko navrata ponovila da je stan dvosoban, iako u ugovoru s Kazalištem stoji da je stan trosoban. Zašto je saborska zastupnica svoju nekretninu pokušala prikazati manjom u javnom istupu, ili većom u ugovoru – neka se time pozabavi netko drugi. To doista više nije naš posao, osim što nam je neobično da osoba koja je navodno godinama upozoravala Grad na probleme u Kazalištu tijekom svih godina prije nastupa nove uprave – skriva da je sama poslovala s tim istim Kazalištem i nakon onog prvog nepovoljnog nalaza revizije, još iz 2004. godine.

Pa kad je gospođa Strenja-Linić toliko zainteresirana za nepravilnosti u radu nacionalnih kazališta, pa je u dokazivanju istih spremna falsificirati i nalaze Državne revizije, predlažemo joj da se pozabavi onime što je u poslovanju zagrebačkog HNK otkrila ista Revizija poslovanja za 2013. godinu, dok je tom kazalištu na čelu bila aktualna zamjenica ministra kulture Ana Lederer. Naime, revizija je u radu te kuće evidentirala niz nepravilnosti: velik minus, višemjesečna isplata visokih honorara vlastitim zaposlenicima, besplatno dijeljenje velikog broja ulaznica bez jasnih kriterija i pravila itd. Zastupnicu Strenju-Linić također podsjećamo da je ista Ana Lederer sebi i svojoj poslovnoj tajnici povrh plaća isplatila po oko deset tisuća eura honorara za prvih devet mjeseci 2012. godine za poslove za koje drugi zaposlenici HNK-a već primaju plaću. Nije zanemariva ni činjenica da je u vrijeme intendanture Ane Lederer u tom istom kazalištu često radio njezin tadašnji partner i rođak ministra Hasanbegovića, Ozren Prohić. Što Vam je još potrebno, zastupnice Strenja-Linić, da se počnete «stručno» baviti svojim poslom? Hoćete li pred saborsko povjerenstvo pozvati zamjenicu Ministra kulture, bivšu intendanticu nacionlanog kazališta nad kojim Država odnosno Vlada ima izravne ingerencije?“, stoji u priopćenju koje potpisuju Oliver Frljić i Marin Blažević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari