MILIJUNSKI PROJEKT

KBC Rijeka dobio najmodernije uređaje: Angio sala pruža najsuvremeniju dijagnostiku bez kirurških rezova

Bolnicu je obišao i resorni ministar Vili Beroš gdje je predstavljena angio sala koja pruža najsuvremeniju dijagnostiku bez kirurških rezova za širok raspon bolesti, od moždanog udara to tumora. No tu je i niz najsuvremenije opreme koja je sad na raspolaganju za 600.000 pacijenata koji im gravitiraju

Klinički bolnički centar Rijeku dobila je vrijedne uređaje kojima se stavlja uz bok s najsuvremenijim centrima u Europi i svijetu, piše RTL Danas.hr.

Jedan od značajnijih noviteta je angio – sala sa CBCT-om

“Jedan od značajnijih noviteta je angio – sala sa CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije koja pruža najsuvremenije dijagnostičke terapijske metode bez kirurškog reza namijenjene širokom rasponu bolesti, od intervencija kod akutnog moždanog udara, tumora uključujući sve regije tijela. Upravo intervencijska radiologija u Rijeci godinama njeguje međunarodnu suradnju sa centrima izvrsnosti izvan Hrvatske i provodi vrlo posjećene edukacije te će ovo biti dodatni iskorak tom rasadniku znanja”, rekao je u ponedjeljak predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Da se unutar sedam dana može obaviti kompletna obrada, od postavljanja sumnje na tumor pluća do CT-a i adekvatne terapije zaslužan je tim pročelnika Zavoda za pulmologiju doc. dr. Igora Barkovića uz novoopremljeni bronhoskopski laboratorij koji ide u korak s Nacionalnim programom za probir i rano otkrivanje raka pluća, poznatim po tome što je to prvi takava program u EU te je Hrvatska postala primjer dobre prakse za ostale zemlje EU.

Slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja

Naprednu tehnologiju preciznog lociranja žarišta bolesti istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu doc. dr. sc. Domagoj Kustić predstavljanjem uređaja gSPECT s CT kamerom.

Upravo zahvaljujući najnovijoj tehnologiji ovaj uređaj kombinira nuklearnu i radiološku metodu te uz slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja dobiva se slikovna dijagnostika koja je prednost više u ciljanoj dijagnostici niza bolesti.

Drugim riječima, ovom dijagnostičkom metodom područje koje je zahvatila bolest zasvijetli i takoreći je putokaz liječnicima u daljnjem provođenju posebno usmjerene terapije kod svakog pojedinog pacijenta.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci je bio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da se tu radi o realizaciji kapitalnih projekata medicinske opreme u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u ukupnom iznosu preko 2.7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna.

“Ovime omogućujemo pacijentima KBC-a Rijeka najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode koje obuhvaćaju širok raspon bolesti, od onkoloških dijagnoza, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, metaboličkih bolesti, upalnih bolesti i mnogih drugih”, rekao je ministar.

Nastavio je da to za pacijente znači brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji mogući ishodi liječenja. Za djelatnike novi uređaji znače bolje uvjete rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“U širem kontekstu, pokazujemo snažnu partnersku suradnju Vlade i KBC-a Rijeka te činimo još jedan reformski iskorak prema moderniziranom i održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu”, istaknuo je Beroš.

Inače, prema KBC-u Rijeka gravitira 600.000 građana te više stotina tisuća posjetitelja u županije, najviše tijekom ljetnih mjeseci.

Svake godine preko Objedinjenog hitnog bolničkog prijema pomoć zatraži 100.000 pacijenata u Rijeci, na Sušaku i na Kantrida. “Dizanjem ljestvice u pružanju medicinskih usluga u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, Zavodu za pulmologiju Klinike za internu medicinu te Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju doslovno donosimo najbolje od svjetske medicine u KBC Rijeka što me ispunjava zadovoljstvom zbog naših djelatnika i pacijenata kao i zahvalnošću prema ovoj Vladi i Ministarstvu zdravstva”, izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari