Riječki pjevački zbor mladih Josip Kaplan apsolutni pobjednik 56. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova

Zlatna plaketa i Grand Prix ponovo stižu u Rijeku! U pet mjeseci tri zlatna odličja i četiri posebne nagrade…

U subotu navečer u Centru za manifestacije i kulturu u prekrasnom Novigradu zavladala je tišina puna iščekivanja. 56. Smotra hrvatskih zborova privukla je pažnju ljubitelja glazbe diljem zemlje, ali jedan je zbor ostao urezan u sjećanju svih prisutnih.

Pjevački zbor mladih Josip Kaplan ponosno se popeo na sam vrh hrvatske zborske scene osvojivši čak 97 od 100 bodova te time zlatnu plaketu, ali i prestižan Grand Prix kao zbor s ukupno najvećim brojem bodova na cijelome natjecanju.

Ova talentirana grupa mladih pjevača time je još jednom potvrdila svoj neosporan visok status u svijetu zborskog pjevanja. Ali, to nije sve! Podsjećamo, samo u posljednjih pet mjeseci, kaplanovci su osvojili čak tri zlatna odličja te četiri posebne nagrade na natjecanjima međunarodne i državne razine, ostavljajući dubok dojam svojim sjajnim vokalnim interpretacijama na različite žirije što svjedoči o njihovoj dosljednoj izvanrednoj izvedbi.

Stručno povjerenstvo ovoga susreta činili su: Robert Homen, Đeni Dekleva-Radaković i Domeniko Briški, a organizator smotre je Hrvatski sabor kulture, savez udruga i krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma RH. 

S posljednja dva natjecanja zbor se vratio s posebnim nagradama za najbolji odabir programa, a posebno im je priznanje ovaj put dodijeljeno za izvedbu skladbe skladatelja po kojem je zbor dobio ime, Josipa Kaplana, „Dugo u noć“, čiji tekst potpisuje majstor hrvatske književnosti Dragutin Tadijanović. Njihova interpretacija ove glazbene poslastice zasluženo je ponovo prepoznata i nagrađena posebnom Nagradom za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Naime, istu su nagradu osvojili i u svibnju ove godine na Međunarodnome natjecanju pjevačkih zborova u Zadru. Ta činjenica ne samo da potvrđuje izvanredan talent ovih mladih pjevača, već i podsjeća na bogatstvo hrvatske glazbene baštine. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan neupitno postavlja visoke standarde u svijetu zborskog pjevanja i predstavlja svijetlu budućnost zborske glazbe u Hrvatskoj.

Njihova strast i predanost glazbi, zajedno s izvanrednim vokalnim sposobnostima, na čelu s umjetničkom voditeljicom Doris Kovačić, čine ih pravim ambasadorima hrvatske glazbene kulture. Ne sumnjamo da će njihovi budući uspjesi i dalje svijetliti na hrvatskoj i svjetskoj sceni, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima svoje publike.  (Marina Katić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari