CIJENJENI STRUČNJAK

KBC Rijeka izgubio vrsnog kirurga: Preminuo Aldo Ivančić, liječnik omiljen među pacijentima i kolegama

Pixsell - V. Karuza/NL

U nedjelju navečer iznenada je preminuo prof. dr. sc. Aldo Ivančić, dr.med. dugogodišnji djelatnik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci i Katedre za kirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Vaskularni kirurg dr. prof. Aldo Ivančić bio je član kirurške ekipe koja je izvela na Sušaku prvu operaciju silazne aorte (seat belt).

V. Karuza/NL

Dr Ivančić je imao samo 59 godina, a umro je od bolesti od koje je spasio puno pacijenata. I njega su operirali najbolji kirurzi iz bolnice Sušak, ali nije bilo spasa.

Bio je zarobljenik srpskih logora u Domovinskom ratu, Čanak pa je i to vjerojatno ostavilo traga na njegovo zdravlje.

Prof. dr. sc. Aldo Ivančić tijekom dugogodišnjeg rada na Klinici za kirurgiju predano se posvetio bolesnicima koje je nesebično i požrtvorno liječio. Bio je omiljen među bolesnicima zbog svog humanog pristupa te među kolegama. Volio je raditi sa studentima i specijalizantima prenoseći im svoje znanje, predanost i ljubav prema kirurgiji odgajajući mlade kolege, a danas ugledne specijaliste kirurgije.

Za svoj rad dobio je 2005. zahvalnicu HLZ-a za unaprjeđenje medicinske struke te 2007. pohvalu Ministarstva zdravstva RH za uvođenje novih metoda u liječenju bolesnika.

Aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu gdje je prošao strahote zarobljeništva u srpskom okupatorskom logoru nakon čega se ipak vratio obitelji, kolegama i bolesnicima koji su ga trebali.
Uživao je provodeći vrijeme sa svojom obitelji u svome domu i sa prijateljima upražnjavajući hobije koji su mu ispunjavali njegov bogati život.

Prof. dr. sc. Aldo Ivančić, dr.med. prerano nas je napustio u zvanju izv. profesora Medicinskog fakulteta ostavivši dubok i neizbrisiv trag kao kirurg, učitelj, mentor omiljen među svojim suradnicima i kolegama.

Biografija

Prof.dr.sc. Aldo Ivančić rođen je 24. kolovoza 1961. godine u Rijeci.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci diplomirao je 1988. godine i stekao zvanje doktora medicine. 1992. godine se zaposlio u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a specijalizaciju iz opće kirurgije započeo je 1993. godine na Klinici za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci.

1996. godine položio je specijalistički ispit iz Opće kirurgije, a 2001. godine postao je subspecijalist torakalne kirurgije.

Od 2006. godine vodio je Odsjek torakalne kirurgije, a od 2013. godine do 2015. godine obnašao je dužnost Pročelnika Zavoda za torakovaskularnu kirurgiju. Od 2014. god do 2018. obnašao je dužnost Predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka. Od 2015. godine vodio je reorganizirani Odjel torakalne kirurgije.

Magistarski rad iz Kirurgije obranio je 2005. godine, a doktorsku disertaciju 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Objavio je niz znanstvenih i stručnih radova u hrvatskim i međunarodnim publikacijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari