KBC RIJEKA – NOVA ENDOSKOPSKA METODA Prvi u Hrvatskoj iz noge vade venu za premosnicu na srcu!

Foto: ilustracija

Riječki Klinički bolnički centar prvi je u Hrvatskoj uveo novu endoskopsku metodu u kardijalnoj kirurgiji kojom se iz noge vadi vena za premosnicu na srcu, rečeno je u petak na konferenciji za novinare.

Pročelnik Zavoda za kardijalnu kirurgiju riječkoga KBC-a Igor Medved je istaknuo da je ta metoda vađenja vene zahtijeva rez od dva do tri centimetra, za razliku od tradicionalne, koja ostavlja rez od 30-ak centimetara.

Nova, endoskopska metoda postaje standard u liječenju srčanih boelsnika, istaknuo je, dodajući da se vena kroz znatno manji rez vadi uz pomoć kamera i odgovarajućeg instrumentarija za endoskopske operacije.
Od jučer, kad se počela primjenjivati, ta je metoda u riječkome KBC-u primijenjena već tri puta, rekao je Medved.

Anesteziolog Željko Župan istaknuo je da je taj postupak manje bolan i stresan za pacijenta te omogućuje brži oporavak. Ujedno se smanjuje mogućnost infekcija i komplikacija, rekao je.

Prvi zahvati takvog tipa izvedeni su devedesetih godina prošlog stoljeća, ali se zbog nedostatka odgovarajućeg instrumentarija uspješno izvode tek sad. (hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari