KBC RIJEKA: Povodom Svjetskog dana ALS-a u petak za građane otvorena vrata Klinike za neurologiju

Foto: Ilustracija

Povodom Svjetskog dana amiotrofične lateralne skleroze, u petak 21. lipnja 2019., Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka organizira Dan otvorenih vrata

Svi zainteresirani građani moći će od 9 do 12 sati u biblioteci Klinike za neurologiju (2. kat) dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj teškoj degenerativnoj bolesti.

U 10 sati organizirana su i prigodna predavanja:

Uvod i pozdrav – doc. dr. Vladimira Vuletić

Što je amiotrofična lateralna skleroza? – dr. Barbara Zadković

Kako se liječi i kako si pomoći? – prof. dr. Mira Bučuk

Kako se nositi s dijagnozom? – mr. sc. Vjera Matković Fererri

ALS se još naziva i Lou Gehrigova bolest – po poznatom igraču baseballa kojem je ova bolesti dijagnosticirana 1939. godine. To je neurološka bolest kod koje dolazi do propadanja živaca koji inerviraju mišiće, a uzrok joj nije poznat. Vrlo je rijetka (2-3 nova bolesnika godišnje na 100.000 stanovnika), a najčešće se javlja u dobi od 50. do 65. godine.

Neki su od početnih simptoma – otežano hodanje i trčanje, često zapinjanje i padovi, slabost šaka (poteškoće kod pisanja i zakopčavanja), titranje u mišićima ruku, nogu i trupa, otežano izgovaranje riječi, otežano gutanje, slabost mišića vrata (glava pada prema naprijed), poremećaj pamćenja i promjene raspoloženja.

Liječenje bolesnika s amiotrofičnom lateralnom sklerozom multidisciplinarno je i zahtijeva suradnju neurologa, fizijatra, fizioterapeuta, logopeda, pulmologa, gastroenterologa, nutricionista, psihologa, psihijatra, liječnika i sestre obiteljske medicine, liječnika i sestre palijativne skrbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari