OD DANAS NA RASPOLAGANJU

KBC Rijeka prvi u Hrvatskoj primijenio novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka od danas na raspolaganju imaju novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja, koja se po prvi put primjenjuje u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije (krioterapija) koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz takozvane „hladne rukavice“ i „hladne čarape za stopala“ koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost.

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom.

Prema recentnim podatcima učestalost iznosi i do 68 posto, a smatralo se da se teško može izbjeći. Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života bolesnika.

Pogledajte videoprilog Kanala RI:

Metoda hlađenja ekstremiteta pacijenata koristi se tijekom primjene intravenozne citostatske terapije. Na stopalima i rukama bolesnik ima svoje čarape i rukavice preko kojih se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju „hladne rukavice i čarape“ koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.

Istraživanja pokazuju da terapija hladnoćom (tj. zaleđivanje ruku i stopala pomoću hladnih rukavica i/ili čarapa) tijekom kemoterapije može smanjiti vjerojatnost periferne neuropatije kao trajne nuspojave koja i nakon izlječenja maligne bolesti može značajno narušiti kvalitetu života bolesnika.

„Od rujna 2022. Klinika za radioterapiju i onkologiju provodi brojne projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje kvalitete liječenja onkoloških bolesnika. Tako će i ova nova metoda kod značajnog postotka onkoloških bolesnika kojima su nužni kemoterapijski protokoli u okviru Dnevne bolnice, postati standard liječenja te će u značajnom postotku prevenirati perifernu neuropatiju koja potencijalno može uzrokovati trajni invaliditet“, istaknula je izv. prof. dr. sc. Ivana Mikolašević, v. d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Eleonora Cini Tešar, dr. med., voditeljica tima za liječenje tumora dojke Klinike za radioterapiju i onkologiju rekla je da su najčešće skupine citostatika koji mogu dovesti do periferne neuropatije: taksani, platinski spojevi, spojevi vinka alkaloida. Navedene citostatike koristimo u liječenju najčešćih malignih tumora kao što su to tumori dojke, prostate, pluća ili ginekološki tumori.

“Tijekom krioterapije dolazi do sužavanja krvnih žila te se tako smanjuje oštećenje živaca koje može nastati tijekom kemoterapijskog liječenja. Tako da se terapija hladnim rukavicama i čarapama koristi tijekom primjene infuzije citostatske terapije”, pojasnila je Jasna Marušić, dr. med., voditeljica tima za liječenje tumora probavnog sustava i ginekoloških tumora Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Klinika za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka „hladne rukavice i čarape“ pribavila je uz pomoć dionika lokalne zajednice, tvrtke IND-EKO d. o. o. i gospodina Ilije Šmitrana, te doktorice Tee Rosović iz Thalassotherapije Opatija.

Ovim je projektom još jednom naglašena nužnost međusobne suradnje više zdravstvenih ustanova i uključivanja lokalne zajednice u zajedničku skrb za onkološke bolesnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari