METODA KRIOTERAPIJE

Video | U KBC-u Rijeka teške nuspojave kemoterapije sprječavaju hladnim rukavicama i čarapama: ‘Prvi smo u Hrvatskoj’

‘Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet. Krioterapijom sprječavamo da im kemoterapija ošteti živčane stanice’, kazala nam je Ivana Mikolašević iz KBC Rijeka

Prvi put u Hrvatskoj mogu se spriječiti teške nuspojave kemoterapije, koje uključuju i trajni invaliditet. Riječ je o hlađenju rukavicama i čarapama. Pionir je KBC Rijeka, koji je na temelju iskustava iz svjetskih klinika, u kojima je dokazan učinak terapije hladnoćom, krenuo s ovom metodom. Primjenom hladnoće sužavaju se krvne žile u nogama i rukama, čime se smanjuje dotok kemoterapije koja oštećuje živčane stanice.

“Kod najčešćih malignih oboljenja, a to su karcinom dojke, karcinom prostate, ginekološki tumori, karcinom pluća i karcinomi glave i vrata, primjenjujemo određene kemoterapijske protokole, koji nažalost imaju svoje nuspojave. Jedna od tih nuspojava je periferna neuropatija. Radi se, naime, o tome da kemoterapija zapravo uništava te periferne živce i ono što je posljedica toga su trnci, grčevi i gubitak osjeta u rukama i nogama, odnosno trajni invaliditet nakon izlječenja maligne bolesti u vidu otežanog hodanja. Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj onda ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet”, priča nam Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Kaže, da su se oni u KBC Rijeka potrudili se da svojim pacijentima, upravo iz razloga da imaju što manje nuspojava, omoguće liječenje medotom krioterapije – hladnim rukavicama i čarapama koje zapravo hladeći živce sprječavaju da kemoterapija ošteti živčane stanice.

“Da zaustavimo kemoterapiju da ne uništava te periferne živce. Danas smo krenuli s tom metodom, i koliko znam mi smo prvi u Hrvatskoj koji su je uveli. Te hladne rukavice se stavljaju 15 minuta prije kemoterapije i prije svakog kemoterapijskog ciklusa, a dosadašnja istraživanja su pokazala da to zaista prevenira odnosno liječi tu perifernu neuropatiju”, objasnila je Ivana Mikolašević iz KBC Rijeka, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari