NUTITIONDAY

KBC Rijeka se uključio u istraživanje Europskog društva za kliničku prehranu

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Zdravstvene ustanove diljem svijeta uključuju se u nutritionDay, u četvrtak 10. studenoga, kako bi pratile, mjerile i poboljšale stanje prehrane pacijenata u bolnicama. ESPEN, Europsko društvo za kliničku prehranu svake godine na taj dan organizira godišnje istraživanje (anketu) kako bi se unaprijedilo znanje o uzrocima pothranjenosti u bolnicama.

U istraživanje  su uključene bolnice iz više od 100 zemalja, a ove 2022. godine iz KBC-a Rijeka u istraživanje su uključeni Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.

Nakon sudjelovanja u navedenom istraživanju KBC Rijeka će dobiti besplatno izvješće s usporedbom podataka s drugim bolnicama koje su sudjelovale što smatramo vrlo korisnim“, kaže dr. sc. Ivica Vrdoljak, rukovoditelj Službe za bolničku prehranu i dijetetiku dodajući da su ove godine odabrani Klinika za otorinolaringologiju i Zavod za endokrinologiju zbog specifičnosti prehrane bolesnika.

Nutricionisti iz Službe za bolničku prehranu i dijetetiku pomoću raznih upitnika bit će sa svakim pacijentom i procijeniti unos hrane i druge parametre iz upitnika. U provođenju anketa sudjelovat će i  studenti s Fakulteta zdravstvenih studija smjer Klinički nutricionizam kao i medicinske sestre.

Nutricionistima i studentima će pomoć pružiti i medicinske sestre vezano uz dio upitnika koji  se odnosi na podatke iz medicinske dokumentacije“ – pojasnila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić naglasivši da su od sudjelovanja u istraživanju, osim upoznavanja metodologije znanstvenog rada koristi za sve medicinske struke neupitne jer unaprjeđuju rutinsko postupanje.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić ističe da znanstveno utemeljena prehrana kontinuirano zauzima sve značajnije mjesto u suvremenoj medicine te je danas neodvojiv dio sveobuhvatnijeg tretmana. “Prehrambene intervencije imaju presudan značaj u rasponu od prevencije bolesti, dobrog osjećaja i kvalitete ukupnog života, pa do ozbiljnih kroničnih bolesti”, govori Ružić dodajući da je i u akutnim stanjima optimalna nutritivna potpora dostupna u raznim oblicima i pokriva sve specifične potrebe. “Ponosni smo što je KBC Rijeka dio ovog međunarodnog istraživanja od kojeg očekujemo korisne informacije u specifičnih bolesnika s metaboličkim bolestima i onih s poteškoćama gutanja”, zaključuje ravnatelj Ružić.

https://kbc-rijeka.hr/kbc-rijeka-se-ukljucio-istrazivanje-europskog-drustva-klinicku-prehranu/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari