KOMEDIJA OŠTROG HUMORA

U subotu u HNK Zajc gostuje satirična komedija “Bog masakra”

Predstava „Bog masakra“ suvremene spisateljske zvijezde Yasmine Reza u produkciji Istarskog narodnog kazališta u subotu 12. studenoga u 19.30 sati gostuje u riječkom “Zajcu”. Predstavu je režirala Renata Carola Gatica, a glume Darko Japelj, Luka Mihovilović, Dean Krivačić i Nika Ivančić.

„Bog masakra“, jetka komedija oštrog humora odvija se nakon tučnjave dvojice jedanaestogodišnjaka na školskom igralištu.

Njihovi roditelji odluče se sastati kako bi “razgovarali” o incidentu i riješili problem. Ono što započne kao pristojna rasprava ubrzo se izrodi u verbalni rat u kojem sve četiri odrasle osobe otkrivaju probleme u vlastitim brakovima i životima. Kako druženje odmiče, a alkohol teče, sve je više prozivki, suza i izljeva bijesa, rukavice se skidaju, a maske padaju…

Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo odnosi, interakcije likova koji postepeno gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se otkrivajući svoje slabosti, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude.

U brzoj komičnoj satiri opisanoj kao “komedija manira…bez manira”, zajedljivo se i urnebesno secira ljudska priroda i građansko licemjerje. Yasmina Reza napisala ju je 2006. godine  i od tada je izvođena u brojnim produkcijama diljem svijeta te postala jednim  od najpopularnijih i najhvaljenijih naslova posljednjeg desetljeća. Godine 2011. godine dobila je i filmsku verziju naslova „Carnage“ („Bračne svađe“) u režiji Romana Polanskog s Kate Winslet, Christophom Waltzom, Johnom C. Reillyjem i Jodie Foster.

Prije toga briljantna je kazališna komedija osvojila London i New York, obarajući rekorde na blagajnama,  te postala pravom senzacijom West Enda i Broadwaya osvojivši i prestižne nagrade: nagradu Laurence Olivier za najbolji novi komad i tri nagrade Tony, uključujući i onu za najbolju predstavu.

Yasmina Reza, renomirana je francuska spisateljica, dramaturginja, glumica i scenaristica. Jedna je od najizvođenijih suvremenih dramatičarki u Europi i svijetu, a njezini su radovi prevedeni na više od trideset jezika. Svojim dramama postigla je izniman međunarodni uspjeh, a da zaigraju u njima, njeni glasoviti  komadi privlačili su i zvijezde Broadwaya i Hollywooda, od Seana Conneryja do Roberta de Nira.

Pravom međunarodnom zvijezdom postala je nakon svoje treće uprizorene drame, “Art” čiji  je uspjeh postao pravim fenomenom.

Zanimanje publike za “Art” potom se prenijelo i na druge Rezine drame, što je pridonijelo da Yasmina Reza postane jedna od najvažnijih figura kazališta kraja 20. i 21. stoljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari