PRILIKA ZA UPOZNAVANJE S PROŠLOŠĆU

KD Kozala obilježava Tjedan upoznavanja groblja kroz priče o svjetski poznatim riječkim liječnicima

KD Kozala d.o.o. i ove godine obilježava Tjedan upoznavanja groblja Europe, jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu kojima groblja obiluju.

KD Kozala d.o.o se obilježavanju Tjedna upoznavanja groblja Europe priključilo 2015. godine. Naši sugrađani ovu su manifestaciju kroz godine prepoznali kao još jedan način upoznavanja povijesti našeg grada.

Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava se od 24. svibnja do 30. svibnja. Ponukani temom zdravlja koju je u proteklih godinu i pol dana nametnula pandemija COVID – 19 te požrtvovnosti zdravstvenih radnika koji su podnijeli veliki teret ove globalne situacije, manifestaciju je KD Kozala posvetilo liječnicima sahranjenima na grobljima Kozala i Trsat o čemu je KD Kozala priredio i prigodnu, kratku brošuru.

Program Tjedna upoznavanja groblja Europe započinje u ponedjeljak 24. svibnja svečanim otvaranjem u 18,00 sati ispred ulaza u groblje Kozala, prigodnom glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija grobnih mjesta liječnika na groblju Kozala, te edukativnom šetnjom i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo Daine Glavočić.

Program će se ponoviti i u utorak 25. svibnja s početkom u 18,00 sati, obilaskom groblja Trsat prigodnom glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija grobnih mjesta liječnika, te edukativnom šetnjom i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo Daine Glavočić, dok su ostali dani namijenjeni individualnom posjetu i obilasku groblja.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja kriju groblja. Cilj je da građani Rijeke i kroz ovaj segment života nauče i podsjete se na generacije koje su gradile Rijeku, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

TANJA SUŠIĆ, NIVES TORBARINA I DAINA GLAVOČIĆ

U svrhu promoviranja i pozicioniranja groblja kao elementa turističke ponude Rijeke, s naglaskom na otkrivanje njezine povijesti, spomeničke i umjetničke baštine, KD KOZALA svim je posjetiteljima putem aplikacije ARTOUR omogućilo samostalno upoznavanje i istraživanje groblja Kozala, Trsat i Centralnog gradskog groblja Drenova.

ASCE – međunarodno udruženje značajnih groblja Europe obilježava 20 godišnjicu postojanja i rada na očuvanju, zaštiti i promociji kulturnog nasljeđa kojima groblja Europe obiluju.

Rijeka i groblje Kozala članstvo stekli 2004. godine, uz poznata hrvatska groblja Mirogoj i Varaždin, te nastavno Karlovac, Zadar, Dubrovnik. Danas udruženje okuplja 180 groblja iz 22 europske zemlje i ima za cilj promociju groblja kao fundamentalnog dijela baštine humanosti čovječanstva, podizanje svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views