LOKALNI IZBORI

Kirigin: Razvoj zaleđa Opatije jedna je od ključnih točki programa za „fer Opatiju“

Razvoj zaleđa zadržat će posebnost i autentičnost Veprinca, Poljana, Dobreća ,Vele i Male Učke a mještanima pružiti uvjete života jednake centru Opatije

Razvoj zaleđa Opatije jedna je od ključnih točki programa za „fer Opatiju“, nastalog na temelju brojnih razgovora s građanima o njihovim problemima i potrebama, istaknuli su na današnjoj konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Fernando Kirigin, kandidatkinja za zamjenicu Kristina Đukić te kandidati s liste SDP-a za Gradsko vijeće Đeni Hrvatin i Rajko Ukić.

– Kada govorimo o razvoju zaleđa, jasno je da to mora biti u skladu s očuvanjem prostornih, kulturnih i društvenih posebnosti tog prostora. Ne možemo kraj naseljenih djelova Veprinca ili Poljana „gurati“ neželjene sadržaje poput reciklažnih dvorišta za građevinski otpad ili kompostane. Zaleđe mora ostati zelena oaza Opatije, očuvane prirode, ali to ne znači da stanovnicima ne možemo ponuditi kvalitetne uvjete života jednake onima koji postoje u centru Opatije. Ako pogledate odluke Gradskog vijeća, prijedloge tog tijela, ali i rad na terenu, vidjet ćete da je i u protekle četiri godine fokus bio upravo na razvoju zaleđa. Inzistirali smo na obnovi veprinačkog Doma, izgradnji Dječjeg vrtića, većim poticajima za otvaranje OPG-ova koji najviše koristi upravo građanima zaleđa. To su konkretne mjere koje su već realizirane, a u programu imamo još i brojne druge koje ćemo provesti u sklopu plana za cjelovit razvoj svih dijelova Opatije, kazao je Kirigin.

Naglasio je kako svaki dio SDP-ova programa ima svoje nositelje, jasne kriterije i vremenske ciljeve, temeljem kojih će se mjeriti njihova uspješnost. Ključna osoba za realizaciju plana razvoja opatijske periferije bit će zamjenica Kristina Đukić rodom Mandić iz Poljana, nestranačka osoba koja je u ovu političku utakmicu ušla upravo sa željom revitalizacije zaleđa. U tome će joj pomoći članovi SDP-a koji žive upravo u Veprincu, Poljanama, Iki, Opriču, Dobreću, Učki… Gotovo 40 posto liste broj 7. za Gradsko vijeće čine osobe koje dolaze iz rubnih dijelova Opatije. 

– Konkretni projekti za zaleđe, pored jače podrške gospodarskim inicijativama i poduzetništvu, odnosit će se na uređenje centara mjesta, podizanje komunalnog standarda, uređenju i asfaltiranju cesta i pristupnih puteva među kojima je možda najvažniji spoj Dobreća na tunelsku cestu, izgradnji nogostupa, označavanju pješačkih prelaza, osvjetljavanju puteva, pojačanoj čistoći i sanitarnoj sječi, praktički na svemu što je bolje rješeno u centru Opatije… Ali i na jačanju demokratskih procesa koji će aktivistima i mjesnim odborima otvoriti vrata gradske vlasti i gradonačelnika, te im omogućiti da budu aktivni sudionici u kreiranju raznih gradskih politika i projekata, rekao je Kirigin.

Rajko Ukić dodao je kako će se lista SDP-a Opatije zalagati za što veću ekološku svijest i obrazovanost održivog razvoja i ekološkom funkcioniranju društva  kroz očuvanje voda, šuma, zaštićenih područja, kulturnih i povijesnih vrijednosti.

– Moramo donijeti pravila zaštite spomenika kulture kao što su crkve, stari putevi, društveni objekti, šterne i suhozidi. Također je nužno izraditi geodetske elaborate za cijelo područje zone A i B Starog grada Veprinca, područja Poljana, Dobreća i cjelokupnog zaleđa Opatije. Edukacijom i poticajnim mjerama možemo pretvoriti selo u mjesto poželjno za rad i život. Snažnijim poticajima za otvaranje OPG-a i bavljenje organskom poljoprivredom, ali i omogućavanjem plasmana tih autohtonih proizvoda u turističke svrhe stvorit ćemo dodatne motive kod stanovništva za okretanje održivoj proizvodnji, rekao je Ukić. 

Naglasio je kako se sada i u ruralnim područjima može osigurati kvalitetna energetska i komunikacijska tehnologija, a dobrim prometnim povezivanjem omogućiti stanovnicima sve prednosti blizine gradskih središta, dok istovremeno uživaju u blagodatima života u manjoj i mirnijoj sredini. 

Zaleđe Opatije zaslužuje adekvatnu turističku valorizaciju, jer mjesta kao što su Veprinac, Poljane ili Dobreć mogu puno toga ponuditi gostima željnima upoznavanja tradicije i povijesti sredina koju posjećuju. Postoje brojne prilike za gospodarski razvoj ovih mjesta, koje ne moraju nužno biti vezane uz turizam i poljoprivredu, već i uz suvremene informaticijske i komunikacijske djelatnosti, što je najbolje pokazao gospodin Ukić koji je uspješnu tvrtku 3t cable pokrenuo upravo u Veprincu, dodala je Đukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari