OBILNA KIŠA IZAZVALA PROBLEME

Kišno nevrijeme uzrokovalo poplave u dijelovima Rijeke, isplivale i narkomanske šprice. Vodostaj Rječine znatno porastao

Diljem zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog opasnog vremena

Najobilnija kiša padala je na riječkom području, a u Zagorju je pala tuča veličine lješnjaka. DHMZ je jutros objavio kako je tijekom noći već palo više od 63 litre kiše po kvadratnom metru. “Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na sjevernom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm.

I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegdje i prolazno vrlo jak vjetar te tuču”, stoji u objavi DHMZ-a na X-u.

Velika količina padalina u našem gradu stvara probleme. Više i nije velika novost da je poplavljena riječka tržnica zbog jake južine koja je podigla razinu mora, no s novom obilnom kišom u gotovo cijelom centru grada ima problema s poplavljenim podrumima i prizemljima zgrada.

Narkomanske šprice u Art kvartu

U riječkom Art-kvartu pojavio se i dodatan problem – voda je ‘oprala’ kutove trga pa su na površinu isplivale i narkomanske šprice bačene u zakutke trga!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Centra za liječenje ovisnosti Terra poručili su da je to mjesto jedno od povremenih okupljališta riječkih narkomana što je vrlo nezgodno s obzirom da se u Art kvartu, ispred Dječje kuće, okuplja velik broj djece.

Zbog jake kise nabujala je i Rječina no njezin vodostaj još uvijek ne poziva na uzbunu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Poplavljeni su i neki poslovni prostori u centru grada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki vatrogasci imaju pune ruke posla, najviše s ispumpavanjem vode iz poplavljenih prostora.

Ponovo je zabilježena visoka razina mora i u Bakru

Podsjetimo, prije nekoliko dana zabilježena ja jedna od najvećih razina mora od 1929. godine kada je more bilo za 107 centimetara više od prosječne razine.

Danas slično – u 7:14 sati mareografska postaja u Bakru zabilježila je vodostaj koji je za 105 centimetara bio viši od srednje morske razine. I ovog puta vjerojatni uzrok je “olujni uspor”, odnosno dizanje mora zbog niske razine zraka i olujnog južnog vjetra.

“Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god. Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme”, priopćili su iz Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari