U POVODU SVJETSKOG DANA GRADOVA

Rijeka u TOP 10 hrvatskih gradova prema prihodima poduzetnika u 2022. godini. Pogledajte na kojem je mjestu

Ilustracija: Riportal

U povodu Svjetskog dana gradova (31.10.), Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika top 10 gradova, prema ukupnim prihodima u 2022. godini.

Među 10 najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda, u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2022. godini, poduzetnici su u ovim gradovima: Zagreb, Vukovar, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2022. godini imaju udio od 51,9% u broju poduzetnika, 55,5% u broju zaposlenih, 66,6% u ukupnim prihodima, 64,1% u dobiti razdoblja te 81,7% u gubitku razdoblja.

Tablica 1. Rezultati poduzetnika u 10 gradova prema kriteriju ukupnih prihoda – usporedba s rezultatima svih poduzetnika RH u 2022. godini (iznosi u tisućama kuna)

Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 535,7 milijardi kuna (udio od 73,2% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema ostvarenim ukupnim prihodima, su Vukovar (37,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 5,2% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova) i Split (31,8 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,3% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova).

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela – INA d.d., na razini Vukovara – PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., na razini Splita – TOMMY d.o.o., Rijeke – PLODINE d.d., Osijeka – ŽITO d.o.o., Varaždina – VINDIJA d.d., Velike Gorice – LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., Svete Nedelje – MEDICAL INTERTRADE d.o.o., Zadra – CROMARIS d.d. i Čakovca – MESNA INDUSTRIJA VAJDA d.d..

Više u Analizi financijskih rezultata poslovanja poduzetnika po SVIM županijama u 2022. godini i u info.BIZ.servisu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari