PRODULJEN STATUS

Klinici za dentalnu medicinu ponovno status referentnog centra Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i na prijedlog Nacionalnog zdravstvenog vijeća donijelo rješenje o produljenju statusa referentnog centra Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka.

Naziv „Referentni centar Ministarstva zdravstva za orofacijalnu bol“ Klinici se dodjeljuje na razdoblje od idućih pet godina. Klinika za dentalnu medicinu ispunjava sva propisana mjerila za dodjelu i obnovu statusa, a ovime se nastavlja kontinuitet stručnih dosega i podizanja kvalitete skrbi za pacijente riječke bolnice.

U proteklih šest godina koliko postoji, Referentni centar za orofacijalnu bol pohodilo je više tisuća pacijenata koji pate od boli čiji uzročnik nije zub. U radu Centra, osim djelatnika Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka, sudjeluju brojni stručnjaci iz drugih medicinskih područja – maksilofacijalne kirurgije, neurologije, psihijatrije, anesteziologije, intenzivne medicine i liječenja boli, ali i mnoge kolege iz zemlje i inozemstva (Zagreb, Italija i Slovenija).

„Ponosni smo na činjenicu što su utvrđeni mnogobrojni protokoli za zbrinjavanje pacijenata, kao i što je publiciran znatan broj znanstvenih radova te su objavljene doktorske disertacije iz navedenog područja. Uprava KBC-a Rijeka prepoznala je potrebe Klinike i postignute vrijednosti te je omogućila dodatne edukacije djelatnika u cilju jačanja kompetencija. Tako je prof. dr. sc. Stjepan Špalj podržan u poslijediplomskom master-studiju Master in Orofacial Pain and Temporomandibular Disorders pri University of Naples Federico II, Department of Neurosciences, Reproductive Sciences and Oral Sciences, Naples, Italy, 2019. pa stečena znanja nesebično dijeli s kolegama i pomaže pacijentima“, rekla je predstojnica Klinike prof. dr. sc. Vlatka Debeljak.

Na Klinici se u idućem razdoblju teži ugovaranju dodatnih usluga preko HZZO-a, izradi protokola za dijagnostiku i liječenje orofacijalne neuropatske boli, tj. neuralgije te pokretanju i provođenju subspecijalizacije iz orofacijalne boli. Najviše od svih postignuća djelatnike Klinike vesele njihovi pacijenti koji radosno dolaze u ordinacije, bez boli koja ih je mučila više mjeseci ili čak godina.

„Iznimno smo ponosni na status referentnog centra koji u još jednom petogodišnjem ciklusu zasluženo nosi Klinika za dentalnu medicinu našeg KBC-a. Referentni centri se odobravaju i potvrđuju po iznimno strogim kriterijima i unutar svakog područja na nacionalnoj razini može postojati samo jedan referentni centar, što znači da je određena zdravstvena ustanova u navedenom području istinsko sjedište izvrsnosti. Kod ocjenjivanja za dodjelu ovog prestižnog statusa nužno je imati vrhunske znanstvene i stručne rezultate, biti vodeći u praćenju i proučavanju, ali i uvođenju novih metoda dijagnostike i liječenja prema svjetskim standardima, aktivno surađivati s međunarodnim ustanovama i vodećim stručnjacima u području o kojem se radi, provoditi kompetitivne znanstvene projekte i ispunjavati brojne druge znanstveno-nastavne kriterije. Status referentnog centra puno znači za KBC Rijeka kao ustanovu i za naše djelatnike, za domaću i međunarodnu reputaciju, no i za naše pacijente kojima ovakvo priznanje jamči najkvalitetnije usluge na razini međunarodnih kriterija izvrsnosti. KBC Rijeka ima čak 12 referentnih centara, a upravo taj njihov broj govori o tome koliko se godinama trudimo u svim područjima medicine razvijati struku i pružati što kvalitetniju uslugu pacijentima“ izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić u povodu obnovljenog statusa referentnog centra Klinici za dentalnu medicinu.

KBC Rijeka trenutno je sjedište dvanaest referentnih centara Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Bolesnicima je to garancija visokokvalitetne zdravstvene njege i pružanja najpreciznijih dijagnoza i najsuvremenijih tretmana. Karakterizira ih specijalizirana stručnost liječnika iz određenih medicinskih područja, ali nude i multidisciplinarni pristup, gdje stručnjaci iz različitih medicinskih disciplina surađuju kako bi pružili cjelovitu njegu pacijentima. Referentni centri bolnice sudjeluju u najnovijim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima, omogućavajući pacijentima pristup naprednim terapijama i tehnologijama. Oni su ujedno edukativna središta za obuku novih generacija zdravstvenih radnika, čime se osigurava kontinuiran razvoj medicinskih vještina i znanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari