PRVO SAVJETOVALIŠTE U HRVATSKOJ

Klinika za tumore KBC-a Rijeka otvara Savjetovalište za podršku članovima obitelji pacijenata oboljelih od malignih bolesti

Klinika za tumore KBC-a Rijeka, u suradnji sa Zavodom za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju, u četvrtak, 7. ožujka 2024. otvara Savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti

Ovo je prvo takvo savjetovalište u sastavu kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj.

S članovima obitelji oboljelih timski će raditi onkolozi, medicinske sestre i psiholozi, svakog četvrtka od 12 do 18 sati, u sklopu Dnevne bolnice Klinike za tumore KBC-a Rijeka.

Članovi obitelji, partneri, prijatelji, pa čak i susjedi oboljelih od malignih bolesti preuzimaju novu ulogu i postaju njegovatelji i pružatelji podrške, iako se i sami teško suočavaju s novonastalom situacijom. Kad se suočimo s dijagnozom karcinoma, to ne utječe samo na oboljelu osobu, već i na cijelu obitelj. Emocionalni izazovi, strahovi i stresovi mogu biti vrlo intenzivni.

Često se javljaju anksioznost, depresija, strah i neizvjesnost. Skrb o oboljelima često dovodi do fizičkih učinaka, uključujući umor, poremećaj spavanja, pogoršanje zdravlja samog njegovatelja, što u konačnosti dovodi i do smanjenja kvalitete života pacijenta. Podrška i informiranje potrebni su kako bi se pripremili za složene fizičke, psihološke, socijalne i duhovne učinke suočavanja s bolesti. Od kvalitete njege uvelike ovisi i kvaliteta života bolesnika i rezultati liječenja. Potreba za pomoći posebno je važna s obzirom na povećanje ukupnog preživljavanja pacijenata zahvaljujući kontinuiranom napretku u onkologiji.

Savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti Klinike za tumore svoj će rad bazirati na nekoliko aspekata:

  1. Komunikacija i razgovor: Otvorena komunikacija je ključ. Treba razgovarati o osjećajima, strahovima i pitanjima. Članovi obitelji međusobno si moraju biti podrška.
  2. Edukacija: Članovi obitelji bit će informirani o vrsti karcinoma, mogućnostima liječenja, potencijalnim nuspojavama i kako ih olakšati. Razumijevanje bolesti pomaže u smanjenju straha i nesigurnosti. Obitelj će biti obaviještena o mogućnostima potporne skrbi koje onkološki bolesnik ima u okviru Klinike za tumore. Bit će informirana o načinu prehrane onkološkog bolesnika te o pravima koje onkološki pacijent ima. Obitelji će dobiti i sve praktične informacije koje često same pokušavaju pronaći na internetu.
  3. Psihološka podrška: Psihoterapeuti i psiholozi specijalizirani za onkološke pacijente mogu pomoći u suočavanju s emocijama i stresom.
  4. Grupna podrška: Grupna terapija je oblik psihološke podrške koji uključuje susrete s drugim osobama koje se suočavaju s istim ili sličnim problemima. Uloga grupne terapije je da omogući razmjenu iskustava, emocija i savjeta te da pruži osjećaj zajedništva, razumijevanja i podrške. Grupna terapija može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije te u poboljšanju kvalitete života i samopouzdanja.

Podsjetimo, na Klinici za tumore KBC-a Rijeka tijekom 2023. otvoreno je onkološko savjetovalište koje prolaze svi pacijenti koji počinju bilo koji oblik onkološkog liječenja.

U okviru onkološkog savjetovališta pacijenti dobivaju sve informacije o tijeku liječenja, nuspojavama i kako ih olakšati, pacijenti se informiraju o tome što se preporučuje u prehrani ovisno o tumorskom sijelu, dobivaju praktične informacije o tome gdje kupiti periku, kako nabaviti i kako postupati s ortopedskim pomagalima, pacijenti se informiraju o svim pravima koje imaju, o radu udruga pacijenata i slično. Dakle, pacijenti dobivaju sve one informacije koje inače često traže preko internetskih tražilica koje nisu pouzdan izvor informacija, zbog kolanja neprovjerenih, moguće lažnih, a onda i štetnih informacija.

Onkološko savjetovalište otvoreno je i s ciljem podizanja zdravstvene pismenosti onkoloških bolesnika. Na temelju dosadašnjeg iskustva i razgovora s pacijentima i njihovim obiteljima na Klinici za tumore zaključeno je da je, osim samom onkološkom pacijentu, potrebno i savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti.

Predbilježbe se mogu obaviti kod koordinatora Klinike za tumore na telefon 091/165-8315.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari