ODGOVOR NA TUŽBU

KN Armada tužio Željka Jovanovića za uvredu, on odgovorio: “Nećete me ušutkati, ZDS treba zabraniti”

Pixsell - Facebook

Klub navijača Armada Rijeka tužio je bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića

Klub navijača Armada tužio je Željka Jovanovića zbog “grubog vrijeđanja i povrede prava osobnosti” te traži naknadu od 75.000 kuna.

Povod tužbi je Jovanovićeva svibanjska objava na Facebooku kojom se, bez dlake na jeziku, obrušio na “happening” neimenovanih pojedinaca, čini se pripadnika Armade, koji su na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata istakli transparente na kojima je pisalo “HOS – Domovini na ponos” te “Riječani” i “ZDS” uz zastavu HOS-a. Tu skupinu Jovanović je u svojoj objavi nazvao “‘šačicom jada koja zastavama s ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja’ u Rijeci”.

Facebook

Željko Jovanović o tome je danas obavijestio javnost putem objave na svom Facebook profilu, iz čega je vidljivo da se rješenjem Općinskog suda u Rijeci Jovanović mora očitovati o tužbi.

Jovanović je tužbu nazvao “apsurdnom, neutemeljenom, promašenom, skandaloznom i sramotnom”. Dodao je da se tužbom nastoji ušutkati građane koji ukazuju na veličanje ustaških pozdrava i znakovlja.

“Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena “Kluba navijača Armada Rijeka’, pa je samim tim ova tužba promašena, još gore je što se zaista ‘šačica jada koja zastavama s ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja’ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave”, poručio je Jovanović”.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U svojoj objavi otkrio je išto će odgovoriti na tužbu.

“Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ZDS nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom. U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ‘govor mržnje’ pa se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima. A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se ‘minorna šaka jada’ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske”, napisao je Jovanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari