NOVA USLUGA

„KNJIGE U ŠKARTOCU“: Naruči i pokupi knjigu s nogu u Gradskoj knjižnici Rijeka!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Pandemijski okvir mijenja mnoge oblike poslovanja, a kako je zima posebno osjetljivo razdoblje, Gradska knjižnica Rijeka, ne bi li svi došli do dobre knjige koja je sada svima potrebnija nego ikad, uz već postojeće nove oblike rada dodatno unapređuje usluge i prilagođava se situaciji. 

“Knjige u škartocu” je nova usluga Gradske knjižnice Rijeka dostupna na ograncima ZametTrsatDrenovaTurnić te Knjižnici ČavleKnjižnici “Vid Omišljanin” ili u Dječjem odjelu Stribor kojom je moguće, iz topline doma, izabrati i digitalnim putem naručiti željene naslove, a onda ih, bez dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorima te na potpuno siguran i higijenski način, preuzeti iz Knjižnice u škartocu koji je pripremljen samo za korisnika koji ga je naručio. Riječ je o brzom, efikasnom i sigurnom načinu distribucije knjiga.

Cilj usluge “Knjige u škartocu” je svima onima, kojima je zadržavanje u zatvorenim prostorima ove godine nepoželjna aktivnost, omogućiti što brži i sigurniji način dolaska do dobrih knjiga. Ujedno, upravo su knjige i čitanje jedan od ljepših načina provođenja slobodnog vremena i stvaranja odmaka od kaotične stvarnosti.

Usluga “Knjige u škartocu” funkcionira kroz nekoliko koraka:

U online katalogu Gradske knjižnice Rijeka (katalog.gkr.hr) pronađe se željeni naslov, provjeri jesu li knjige dostupne na korisniku najpovoljnijoj lokaciji (Turnić, Zamet, Drenova, Trsat, Čavle, Omišalj ili Stribor) te se zahtjev pošalje na mail  knjigeuskartocu@gkri.hr.  Obvezno je napisati ime i prezime, broj članske iskaznice, odjel ili ogranak u koji se planira doći po knjige (Turnić, Zamet, Drenova, Trsat, Omišalj, Čavle ili Stribor), ime autora i naslov knjige koju želite čitati. Po primitku podataka knjižničari će se povratno javiti, započeti proces pronalaska i zaduživanja knjiga te vrijeme kada je možete preuzeti.

Uslugu mogu koristiti svi članovi Gradske knjižnice Rijeka (postojeći i budući) bez obzira na odjel ili ogranak u kojem su se učlanili. Odjednom je moguće posuditi 4 naslova, a usluga se dodatno ne naplaćuje. Knjige će biti spremne unutar 24 sata, a o svim detaljima preuzimanja bit ćete obavješteni mailom iz Knjižnice.

Osim olakšavanja posudbe kroz „Knjige u škartocu“ Gradska knjižnica Rijeka olakšava i uslugu skeniranja one građe koju se zakonski smije skenirati za individualno korištenje. Umjesto dosadašnjih 5 kuna po skenu jedne stranice cijena je spuštena na 1 kunu. Mogu se i smiju skenirati svi znanstveni i stručni članci; sve knjige, kojima su istekla autorska prava; sve knjige, kojima je naklada rasprodana dvije godine ili dulje; sve knjige do 23 stranice – a korištenje je isključivo za osobnu uporabu.  Do usluge se dolazi javljanjem na mail sredisnjimodello@gkri.hr, slanjem upita i informacija o tome što se želi skenirati te skenirana građa stiže na korisničku mail adresu.

“Knjige u škartocu” kao usluga brze posudbe te znatno povoljnije skeniranje pridružuju se  ostalim segmentima prilagodbe poslovanja pandemijskom okviru. Tako se u Središnjem odjelu Filodrammatice već neko vrijeme koristi jedinstveni sterilizator knjiga, uređaj koreanske tvrtke LIVA  pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Uređaj pokazuje efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što značajno unapređuje čistoću knjiga i sigurnosni standard. 

Također, omogućen je i online upis u Gradsku knjižnicu Rijeka, detalji o kojem se mogu pronaći na stranici gkr.hr, a osnovu postupka čini ispunjavanje priložene prijavnice i slanje na e-mail upisi@gkri.hr. Članarina u Gradskoj knjižnici Rijeka je, gotovo simboličnih, 50 kuna godišnje, omogućava godišnje korištenje svih odjela i ogranaka te aplikacije ZaKi Book, najveće domaće e-knjižnice za mobilne uređaje.

Svi odjeli i ogranci Gradske knjižnice Rijeka izuzev Narodne čitaonice (zbog epidemioloških mjera) rade prema redovnom radnom vremenu te su mjesto gdje možete doći po dobro štivo za predstojeću zimu koju je potrebno premostiti što kvalitetnije, sigurnije i ugodnije. Knjige u tome sigurno pomažu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari