UVJERENI U USPJEH

Koalicija ‘Za bolju Hrvatsku’ iz Rijeke poručuje: ‘Buduća hrvatska vlada neće moći biti sastavljena bez nas’

Prvi grad poslije Samobora, u kojemu je 9. prosinca i potpisana, koalicija „Za bolju Hrvatsku“ predstavila se i u Rijeci, u sjedištu Primorsko goranskog saveza koji, uz IDS, Fokus i Reformiste, i čini rečenu koaliciju.

Vasilić: „U 30-ak lokalnih samouprava kojima upravljamo dokazali smo da Hrvatska može i mora bolje“

– Naše udruživanje jedino je istinsko, pravo udruživanje na hrvatskom političkom centru. Četiri stranke svoje temeljne politike uspješno realiziraju u gradovima i općinama, a trenutačno izvršnu vlast obnašamo u preko trideset jedinica lokalne samouprave. Dakle, imamo što reći o lokalnim i regionalnim politikama i temama i primjenama tih politika na nacionalnoj razini. Sasvim jasno, i međusobno i u javnosti komuniciramo o svim nacionalnim temama, a jedna od aktualnijih posljednje vrijeme je naše zalaganje za smanjenje poreza na dohodak, a kako to lokalno radimo pokazujemo u gradovima i općinama gdje smo na vlasti, sve u kontekstu nove, nazovimo je vrlo uvjetno, porezne reforme što stupa na snagu 1. siječnja nadolazeće godine; potom ukidanje raznih parafiskalnih nameta, reforma javne uprave tako da se svi poslovi državne administracije prenesu na lokalnu i regionalnu razinu, rekao je domaćin konferencije za novinare, predsjednik PGS-a pa dodao da svoja dobra iskustva u gospodarenju otpadom, u zelenoj tranziciji, u pametnih upravljanjima lokalnim samouprava vrlo jednostavno mogu preslikati i na državnu razinu. Prema gotovo svim mjerljivim parametrima upravo su naše lokalne samouprave najuspješnije u Hrvatskoj pa ta naša iskustva , znanja i vještine želimo i možemo primijeniti za boju Hrvatsku, zaključio je Vasilić.

Njegov kolega, predsjednik IDS-a Dalibor Paus neskriveno je poručio da ova koalicija želi participirati u nacionalnoj izvršnoj vlasti u budućoj lijevo-centrističkoj hrvatskoj vladi.

Paus: „Ovakva državna vlast kočnica je razvoja zemlje“

– I ne samo da smo najuspješniji u vođenju lokalnih samouprava, među nama su i političari koji imaju ogromno iskustvo u nacionalnoj politici pa i u vođenju nekih velikih državnih projekata. Ako za Vladi Andreja Plenkovića i možemo reći da je nešto uradila na vanjskopolitičkom planu, u vođenju države, u osmišljavanju i provođenju nužnih reformi ta je Vlada bila daleko najneuspješnija od svih dosadašnjih. Nije provedena niti jedna strukturna reforma, a nama u koaliciji od posebnog je značaja reforma javne uprave, decentralizacija jer ovako vezanih ruku na nižim razinama vlasti vrlo je teško raditi, ali mi čak i u tim gotovo nemogućim uvjetima u našim sredinama postižemo izuzetne rezultate. A zamislite što bismo i kako mogli raditi kada bismo imali veće ovlasti, istaknuo je Paus pa, u tom kontekstu, dodao da tek od 10 do 15 posto ukupno ostvarenih prihoda u državi ostane lokalnoj razini, a pola od toga slijeva se u grad Zagreb, dok je europski prosjek oko 25 posto sredstava što ostaje u zajednici u kojoj je novac i uprihodovan.

Isti je problem, zaključio je Paus, i upravljanju državnom imovinom, od poljoprivrednog do turističkog zemljišta ili objekata što su u vlasništvu države. Država, koja svu tu imovinu prepušta propadanju, ne dozvoljava lokalnim samouprava upravljanje njome i njezino korištenje na dobrobit ljudi u tim sredinama, zaključio je Paus.

Prvi čovjek „Fokusa“, pak, Davor Nađi, rekao je uvodno da ova koalicija ustvari i ne treba biračima obećavati tko zna što već da će, preuzimanjem odgovornosti, u čitavoj zemlji ostvarivati sve ono što tako uspješno ostvaruju u svojim sredinama.

Nađi: „Najsnažnija smo centristička koalicija“

– Upravo s obzirom na naš minuli rad, birači uistinu mogu znati na čemu su s nama i da će ono što najavimo biti i učinjeno. Kada mi kažemo da smo „Za bolju Hrvatsku“, to nije tek prazan slogan ili skup velikih riječi jer mi bolju Hrvatsku već stvaramo tamo gdje njezinim dijelovima upravljamo. Lokalne zajednice kojima mi upravljamo najbolje su u Hrvatskoj, i po kvaliteti života i po gospodarskim aktivnostima i u gospodarenju otpadom… Sve to čini bitnu razliku između nas i svih ostalih koji ulaze u borbu za Sabor, istaknuo je Nađi pa zaključio da iduća vlada neće moći biti sastavljena bez ove koalicije s obzirom da ne očekuju manje od šest do osam saborskih mandata, ali uz dobru kampanju možda i dvoznamenkasti broj zastupnika. Mi jesmo najsnažnija centristička koalicija i s mnoštvom razloga možemo biti optimistični, rekao je predsjednik „Fokusa“.

Čačić: „Zarobljeni smo u nesposobnosti i korupciji HDZ-a“

– Hrvatska je danas zarobljena država svedena na nesposobnost i korupciju vladajuće stranke, HDZ-a. To ne može biti dobro, a za bolju Hrvatsku, kakvu mi ovdje i zazivamo, nužne su reforme. HDZ ne provodi niti projektne aktivnosti što su temelj razvoja gospodarstva, ali predsjednika Plenkovića to ne zabrinjava previše, kao što ga ne zabrinjava niti činjenica da je u sedam godina i njegove Vlade odletjelo 30-ak ministrica i ministara. Pa, eto, u Ministarstvu gospodarstva i razvoja, dakle i razvoja, promijenjeno je pet ministara!? Kakva je bila šansa da oni u svojim mandatima što su u prosjeku trajali godinu i dva mjeseca pokrenu strateške razvojne projekte? Nikakva! Nula, ustvrdio je Radimir Čačić pa naglasio da ključ razvoja zemlje, dugoročno i u strateškom smislu, leži u energetici i zaštiti okoliša, ali da tome treba pridodati i infrastrukturne projekte, posebno na željeznici. Kad smo već u Rijeci, dodao je Čačić, mi svi znamo da razvoja riječke luke bez nizinske pruge nema, a nema je jer ovdašnji ministar Oleg Butković, koji je sve ove godine resorni ministar, nije učinio baš ništa da bude sagrađena. Baš kao što nema ni bolje ili uspješne Hrvatske bez vizije njezina razvoja, ali vizije utemeljene na znanju i strateškom planiranju, a mi od svega danas u Hrvatskoj nemamo ni bazične projekte, zaključio je konferenciju koalicije „Za bolju Hrvatsku“ predsjednik „Reformista“ Radimir Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari