Kod otoka Krka uspješno održana akcija “Čisto more i obala 2022.”

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava svake godine, 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji (ŽOC) sukladno donijetom Planu rada za 2022. godinu organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja s nazivom: “Čisto more i obala 2022.”.

Akcija se uspješno održala danas na području općine Omišalj. Konkretno, čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvala Voz na Krku (ista su izabrana zbog teškog ili nedostupnog prilaza sa kopna).

VIDEO DANA:

U akciji su sudjelovali članovi ŽOC-a, učenici Pomorske škole Bakar sa profesorima, djelatnici “Dezinsekcija” d.o.o., ronioci više udruga i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su po lijepom i mirnom vremenu prikupili 14 vreća smeća i raznog otpada iz podmorja i obale.

Svojim angažmanom doprinijeli su uređenju morskog okoliša, što je posebice značajno uoči turističke sezone. Osim dobrih rezultata svi učesnici su kroz akciju dobili nove spoznaje o potrebi brižnog odnosa i očuvanja okoliša.

U odnosu na prošle godine uočen je trend manja količina prikupljenog otpada te se sa zadovoljstvom može zaključiti kako se prema okolišu odnosimo znatno odgovornije.

O akciji i ulozi ŽOC-a govorili su zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar i tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac. Posebno su naglasili važnost koju ekološke akcije imaju za našu županiju jer čisto more i obala su prvi preduvjet za uspjeh turističke sezone. Istakli su da je ova akcija samo dio sveobuhvatnih operativnih priprema koje u cilju jačanja pripravnost svih subjekata iz Plana intervencija za provođenje mjera u slučaju iznenadnog onečišćenja mora svake godine, a pred turističku sezonu pojačanog intenziteta, provodi ŽOC.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari