12. IZBOR

Nagrađeni su najljepši vrtovi u Primorsko-goranskoj županiji

Osim šestero prvonagrađenih, žiri je pohvalio još deset vlasnika vrtova:

Primorsko-goranska županija i Novi list organizirali su već tradicionalni, 12. izbor za najljepši vrt Primorsko-goranske županije.

Ocjenjivačka komisija u sastavu Mirta Blažević, Bia Getz, Milica Sekulić, Ognjena Iršavić i Jelena Sedlak izabrala je najbolje u šest kategorija: najljepši primorski vrt je vrt Slavijane Trinajstić iz Opatije, najljepši otočki vrt je onaj Mirjane Dorčić iz Baške, vrt obitelji Šporčić iz Brod Moravica najljepši je goranski, za najljepši urbani vrt nagrađena je Marina Petrović iz Opatije. Za najuspješnije uređenu komunalnu površinu nagrađen je Ramo Čaušević iz Rijeke dok je najljepša terasa ona Darinke Kukuljan iz Grobnika.

Vrijednost poklon bonova za prve tri nagrade je 3000 kn, odnosno 1000 kuna za četvrtu, petu i šestu.

Osim ovih šestero prvonagrađenih, žiri je pohvalio još deset vlasnika vrtova: obitelj Stanić, obitelj Sušanj, Dunju Konevski, Marinu Kajkaru, obitelj Afrić, Gordanu Mustač, obitelj Klobučar, obitelj Štimac, obitelj Drk i Andreu Rotim. Svi sudionici akcije dobili su pohvalnice te poklon pakete Plantela. Nagrade je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka podijelio privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan.

“Čestitam vam na trudu i radu. Moramo čuvati tradiciju, a pogotovo zato što smo turistička županija. Bez kvalitetno uređenog krajobraza ne možemo na najbolji način prikazati sve ono što vrijedi. Ujedno zahvaljujem i Novom listu na suradnji već 12 godina, a nadam se da će sljedeće godine biti još više prijavljenih vrtova”, izjavio je Brajan.

“Kada volimo vrt i biljke, zapravo volimo prirodu. Ono što je ključno je održivost, a to znači da biljke nisu samo ukras, po mogućnosti korištenjem biljaka koje cvatu tijekom cijele godine. Jednako tako, važno je misliti i na dijelove vrta koji će služiti našim malim susjedima u vrtu, malim životinjama i pticama, kojima cjelogodišnji vrtovi pomažu preživjeti tijekom zimskih mjeseci”, izjavila je Milica Sekulić u ime žirija koji je ocjenjivao pristigle prijedloge.

Prisutne su još pozdravile članica žirija Bia Getz i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina koja je predstavila muzej i njen postav te istaknula kako joj je drago da je muzej domaćim već par godina dodjeli nagrada za najljepše vrtove Primorsko-goranske županije.

U ovogodišnjoj akciji “Biramo najljepši vrt Primorsko-goranske županije sudjelovalo je 23 ljubitelja prirode iz cijele županije; 8 s otoka (Krk i Lošinj), 12 iz priobalja i 3 iz Gorskog kotara. Istaknuli su kako im je ova akcija poticaj za daljnji rad na uređenju okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari