POČINJE 6. RUJNA

Komadina najavio novu školsku godinu: ”Učenici se vraćaju u škole i nadamo se da će tako i ostati”

Nova školska godina počinje 6. rujna po A modelu, što znači da će svi učenici u svim školama započeti nastavu u učionicama, najavio je župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima. Dodao je da je to odraz povoljne epidemiološke situacije te je takvu odluku donio i Nacionalni i Županijski stožer civilne zaštite. „Nadam se da će tako i ostati i da nećemo morati uvodit druge modele nastave”, rekao je župan.

U nastavku se osvrnuo i na odlične turističke rezultate. Rekao je da su odgovorno ponašanje zdravstvenih i turističkih djelatnika, te disciplina građana i gostiju zaslužni za prepoznavanje Primorsko-goranske županije kao zelene oaze i sjajne turističke rezultate. Uputivši zahvale svim turističkim i zdravstvenim djelatnicima, župan Komadina istaknuo je kako smo se brojkama približili rekordnoj 2019. Točnije, PGŽ se nalazi na 90% ostvarenog turističkog prometa iz 2019., dok je 2020. premašila za čak 30%.

Među najbrojnijim gostima su Nijemci i Slovenci, koje u kolovozu slijede Česi i Poljaci. Župan je naglasio da je ovako dobra sezona rezultat svih poduzetih mjera i jako dobre pripreme, ne samo turističkog nego i zdravstvenog sektora.

Osim redovnih i stalnih ulaganja u županijske zdravstvene ustanove, iz proračuna PGŽ sanirat će se i ekonomske posljedice COVID-19 koje su dovele do negativnih rezultata poslovanja većine zdravstvenih ustanova u sustavu zdravstava Primorsko–goranske županije. PGŽ je u Proračunu osigurala ukupan iznos od 12,6 milijuna kuna za pet ustanova, a najviše 5,5 milijuna za Dom zdravlja. Donijeta je odluka o rasporedu sredstava koja će se proslijediti Županijskoj skupštini na razmatranje i usvajanje. „Ovo je druga strana medalje COVID-19 krize. Srećom da je naš proračun održiv i otporan na ovaj udar. Nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj slici koja će donijeti redovno poslovanje i redovne prihode zdravstvenih ustanova“, kazao je župan.

VIDEO DANA:

Najavio je i nadolazeći popis stanovništva koji se provodi od 13. do 26. rujna putem sustava E-građanin, a osim osobne evidencije, bit će omogućen popis članova uže i šire obitelji. Istekom toga roka kreću popisivači na teren sve do 17. listopada 2021.

Izrazivši zadovoljstvo epidemiološkom situacijom i turističkim rezultatima u PGŽ-u, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo profesor Mićović, nastavio je niz pozitivnih vijesti, te izvijestio kako danas nema novoboljelih osoba čime se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području županije smanjio na 177.

Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 1473 uzorka. Broj hospitaliziranih pacijenata je 21, dok se na respiratoru nalaze dvije osobe. Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti preminula je jedna osoba s prebivalištem izvan PGŽ-a. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva nešto je viši od jučerašnjeg i iznosi 11.86%. Dodao je kako su od 858 osoba zaraženih u 4. valu od početka lipnja, tek 58 cijepljenih, odnosno 7,30% ako izuzmemo 64 mlađe od 12 godina.

Profesor Mićović upozorio je na rujan i rizik koji nosi povratak ljudi u običajene dnevne aktivnosti i zatvorene prostore. „Delta soj je poguban, dva puta češće nosi teže komplikacije, te sve mlađi oboljevaju“, kazao je i apelirao na svih da se cijepe. Isto je moguće obaviti u dvorani Zamet od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, te vikendom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari