BORBA S KORONAVIRUSOM

Komadina: Ovo je bitka za bolnice

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je u Dnevniku HTV-a da je riječ o bitci za bolnice, za ljude koji se predano bore za zdravlje građana i danonoćno rade

Na pitanje zašto se u Primorsko-goranskoj županiji nije išlo na potpuno zatvaranje, rekao je da je važnije zdravlje ljudi od šopinga i izbora. Objasnio je i da su trgovine odjećom i obućom zatvorene jer tako “nema šetnje po trgovačkim centrima”.

– Odjeća i obuća se dira i isprobava, kazao je.

Komentirajući dopis trgovaca Stožeru u kojem traže preispitivanje donesenih mjera, rekao je da neki traže strože, a neki blaže mjere, a veliki je pritisak na bolnice, veliki su brojevi oboljelih.

– Za ponovno otvaranje gledat će se dva parametra – ukupan broj zaraženih po danima, ako će konstantno padati, razmatrat će se popuštanje mjera. Drugi je stanje u bolnici, gdje je danas više od 200 oboljelih od COVID-19, u KBC-u i Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom centru. Treba pomak od 7 do 10 dana kako bi se poboljšanje vidjelo i u tim ustanovama. Ovo je bitka za ljude koji se predano bore za zdravlje građana i rade danonoćno, poručio je.

Prve rezultate mjera očekuje za minimalno dva tjedna. Naglašava da je važno spasiti turističku sezonu te da ugostitelji prihvaćaju da je bolje da su zatvoreni sada, nego ljeti.

Zamolio je sve građane da shvate ozbiljnost ove zaraze.

– Teški su to ishodi, borimo se zajedno, kazao je i pozvao na solidarnost.

Nove epidemiološke mjere

U Primorsko-goranskoj županiji od danas vrijede nove epidemiološke mjere. Zatvorene su terase ugostiteljskih objekata, trgovine odjeće i obuće, većina škola nastavu provodi prema modelu C, zabranjena su sva javna i privatna okupljanja.

Neke su to od mjera kojima se želi smanjiti pritisak na riječki KBC. Sve su mlađi pacijenti i sve teže kliničke slike u riječkom KBC-u koji bilježi najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije, i to s vrlo nepredvidljivim simptomima bolesti.

Najviše je zaraženih u Rijeci, a više od 50 % zarazi se među radnom populacijom. Kako bi se ti brojevi smanjili, od danas su u cijeloj županiji na snazi strože mjere. Trgovci su nezadovoljni, kažu da trgovine nisu izvor zaraze.

Odlukama županijskog Stožera prilagođava se i riječka Nadbiskupija. Još su prije sve pričesti i krizme odgođene do 16. svibnja.

Mjere su na snazi do 26. travnja, ističe se u prilogu HTV-ova Dnevnika kojeg potpisuju Elvira Dizdarević i Iva Črnjar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari