EVIDENTIRANJE TURISTA

Komadina: “Turizam treba pokrenuti ali uz jasne preporuke i ujednačeno postupanje. Trenutno smo u sivoj zoni”

Foto: Pixsell/Riportal

Epidemiološka slika na području Primorsko-goranske županije i dalje jako dobra i bez promjena. Nema novo zaraženih, 17 osoba još se vodi kao covid pozitivno, a njih 54 je ozdravilo.

I na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici Stožera civilne zaštite PGŽ i Stožera Grada Rijeka izraženo je zadovoljstvo uspješno i pravovremeno realiziranim aktivnostima svih sastavnica stožera. Zaključeno je da je sada potrebno sagledati i postupanje nakon relaksacije mjera, a pogotovo otvaranjem granica.

Na tu temu u razgovoru za N1 televiziju govorio je i župan Zlatko Komadina, rekavši da se sada nalazimo u svojevrsnoj sivoj zoni.

Hrvatska je praktički otvorila granice za dolazak turista koji imaju ugovorene aranžmane, stranaca koji imaju nekretnine u RH, gospodarstvenicima.

„Turisti žele doći u Hrvatsku, naši turistički radnici žele da se sektor pokrene, ali još uvijek na razini EU, a niti kroz bilateralne dogovore među državama nije dogovoreno jedinstveno postupanje. Strancima koji žele doći kod nas, primjerice iz Slovenije, Austrije, problem je povratak jer bi morali u samoizolaciju. Svjesni smo da će se prekograničnim kretanjem ljudi, kretati i virus, ali u većini država našeg okruženja, kao što su Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka također je stabilna epidemiološka situacija. Naša Županija kao i Istarska praktički su korona free zone, ali važno je dati ljudima jasne upute kako se ponašati te ujednačiti postupanje. Najave su da bi se narednih dana na razini EU mogli postići konkretni dogovori, spominje se i mogućnost testiranja na samoj granici, nadam se da ćemo uskoro na tu temu imati puno jasniju sliku.” rekao je župan.

Dodao je da su i prema Nacionalnom stožeru upućeni prijedlozi uvođenje jedinstvenog sustava evidentiranja svih fizičkih osoba koje na graničnim prijelazima ulaze u teritorij Republike Hrvatske (podaci o fizičkoj osobi/mjesto odredišta) koji bi bio dostupan i ustanovama zdravstvenog sustava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari