DOBAR TREND

Komadina: U prvih 100 dana vlasti donijeti svi temeljni dokumenti PGŽ-a, raste broj novih tvrtki i obrta

„Za sutra je najavljen sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje za privremeni pristanak u luku Mrtvašku u slučaju interventne situacije“, izvijestio je župan Komadina na današnjem susretu s novinarima i dodao kako je PGŽ osigurala nesmetano odvijanje nastave osnovne škole na Iloviku i srednje škole na Lošinju, a koja će se samo u iznimnim vremenskim uvjetima kada je onemogućeno putovanje održavati online.

„Riječ o generacijskom projektu vrijednom 80 milijuna kuna europskih sredstava, a omogućit će izvrsnu povezanost s kvarnerskim otocima i Lošinja s Pulom i Zadrom“, podsjetio je župan na utjecaj projekta na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

Osvrnuvši se na prvih sto dana vlasti, kazao je kako su unatoč okolnostima vezanim uz COVID-19 krizu i izbore donijeti svi temeljni dokumenti PGŽ-a, Rebalans proračuna i Plan razvoja do 2027. godine i naglasio konstruktivnu suradnju sa članovima Županijske skupštine u temama proračuna, gospodarenju otpadom i strateškom razvoju, dok će se o izgradnji kompostane razgovarati na susretu načelnika i gradonačelnika PGŽ-a najavljenim za 14. i 15. listopada.

Župan Komadina kazao je kako je osiguran produženi boravak za učenike putnike iz 15 osnovnih škola, i to za svih devet škola u Gorskom kotaru, četiri otočne škole kao i one u Klani i Novom Vinodolskom, a PGŽ će s 250 tisuća kuna financirati program.

Usvojen je nacrt prijedloga Plana razvoja 2021. – 2027., a Primorsko-goranska županija je među prvima, ako ne i prva županija koja je plan pripremila. Temelji se na pet razvojnih ciljeva: konkurentno gospodarstvo, zelena transformacija, djeca i mladi, obrazovano stanovništvo i ravnomjeran regionalni razvoj, a sadrži 600 prepoznatih projekata za koje se očekuje europsko financiranje. Neki od njih su upućeni su i resornim tijelima Vlade za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, no u planu kakav je danas usvojen, nisu prepoznati imenom. Međutim, aktivno se zalaže da se kapitalni projekti prepoznaju s nacionalne razine i realiziraju, poput izgradnje škola, domova za starije osobe i helikopterska baze na Rujevici, izvijestio je resorni pročelnik Krpan.

Putem Regionalne razvojne agencije aktivno se surađuje i s goranskim čelnicima na Planu razvoja Gorskog kotara, a koji će biti osnova za financiranje projekata, odnosno poboljšanje kvalitete života na tom području. U javnom savjetovanju trenutno se nalazi nacionalni Program razvoja brdsko-planinskog područja koji je pročelnik ocijenio općenitim i najavio reakciju kako bi se prepoznali nominirani projekti i valoriziralo to područje s nacionalne razine.

Analizom stanja poduzetništva zabilježen je rast broja pravnih osoba i obrta u PGŽ-u unatoč kriznoj godini, rekao je resorni pročelnik Mladen Brajan te dodao je registrirano 200 novih tvrtki te 220 novih obrta što je dobar trend. Očekivano se dogodio pad uvoza i izvoza, ali županija se kada je izvoz u pitanju nalazi u suficitu preko 150% ili 3 milijarde kuna. Iako je došlo do manjeg povećanja broja nezaposlenih kod pravnih osoba, evidentan je rast broja obrta, rekao je Brajan te podsjetio da je kroz županijski program potpore poduzetnicima u uvjetima COVID-19 isplaćeno preko 7 milijuna kuna, a lani je s HBOR-om ugovoren program  sufinanciranja kreditne kamate ženama poduzetnicama i mladima, oba u visini 20 milijuna kuna iskoristivih sredstava. Pojedinačno najviša visina kredita iz tog programa iznosi 700.000 kuna a s kamatama od 1 posto ili nule, ostatak financira PGŽ.

Iako je primjetan uzlazni trend s obzirom na zahtjevniju situaciju povratka u škole, na radna mjesta, ali i hladnije vrijeme, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prof. Mićović kazao je kako do intenzivnog rasta novooboljelih nije došlo radi relativno visoke procijepljenosti blizu 60%, a čak 92% prvom dozom u zdravstvu. Prof. Mićović najavio je kako se vrlo brzo očekuju smjernice za docjepljivanje, odnosno booster doze. U PGŽ-u je danas sedam novooboljelih osoba, a broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti se značajnije smanjio i iznosi 703. U samoizolaciji se trenutno nalazi 89 učenika, četiri studenta i 15 razreda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari