EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JAKO DOBRA

Komadina: ”Zelena smo županija i bilježimo jako dobre turističke rezultate!”

“Primorsko-goranska županija epidemiološki se nalazi u zelenom ali apeliram na sve građane da budu oprezni, prije svega na mlade, budući da se brojke pozitivnih na COVID 19 u posljednje vrijeme uglavnom odnose na mlađu populaciju”, rekao je župan Zlatko Komadina otvarajući današnju redovnu konferenciju za novinare.

Dodao je da je ova povoljna epidemiološka situacija jako dobra i zbog turističke sezone. “Imamo sjajne turističke rezultate, u prvih 6 mjeseci ostvareno je 40 posto prometa više nego u istom razdoblju lani, a sve govori da bi mogli ostvariti i cilj od 70 posto lanjskog turističkog prometa. Važno je individualno zdravlje, ali je važno i kolektivno zdravlje. Naša županija je u zelenom već duže vrijeme, no zbog određenih ekscesa, kao što je slučaj Zadra, onda je jadranska Hrvatska, kako nas neki gledaju, označena narančastom. Iz tog razloga neke države, poput Slovenije traže od svojih građana da pri povratku iz Hrvatske moraju imati test”, rekao je župan.

VIDEO DANA:

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović dodao je da je naša Županija po svim relevantnim pokazateljima u “debelom” zelenom. Gledajući 14-dnevnu kumulativnu incidenciju imamo 35,4 covid slučajeva na 100.000 stanovnika, a prosječni udio zaraženih među testiranima je niskih 1,67 posto.

“I dalje apeliramo na stanovnike da se cijepe pogotovo mlade, koji nam sada dominiraju među novo zaraženima. Do sada smo procijepili nešto preko 48 posto odrasle populacije u PGŽ, tjedno se prvom dozom cijeli oko 2.5000 osoba, drugom između 10 i 11.000. Cjepiva ima i pozivamo ljude da se odazovu kako bi se zaštitili od ovih novih sojeva koji se sada šire i u Hrvatskoj”, rekao je Mićović.

Upozorio je i na opasnost od ekstremnih vrućina te naglasio da se izbjegava kretanje u razdoblju od 10 do 18 sati kao i da se pije najmanje dvije litre tekućine dnevno i izbjegava alkohol.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari