DUGO ČEKALI I DOČEKALI!

Video | ‘Konačno bez vlage i podruma!’: U Rijeci pakiraju i sele na tisuće knjiga u novu gradsku knjižnicu

Riječani desetljećima čekaju izgradnju gradske knjižnice, a uskoro će 150 tisuća knjiga raštrkanih u više odjela, na više gradskih lokacija preseliti u novi, zajednički dom. Članovima knjižnice dobro je znati da sada neće biti zakasnine, a tko želi može još po četiri knjige posudu u nekom od ogranaka knjižnice

U riječkoj gradskoj knjižnici nema predaha, tisuće knjiga točno utvrđenim redoslijedom skida se s polica i pakira u kutije.

Dosad je složeno 30 tisuća knjiga

U sad već bivšem odjelu na Korzu posao traje danima, a dosad je složeno 30 tisuća knjiga!

Jedna od djelatnica koja neumorno pakira, Ana Širola kaže za RTL Danas.hr: „Zahtjevno je, naporno je, ali veseli. Imamo logiku, naravno, jer bez toga ne znam kako bismo raspakiravali u novoj zgradi, znači slažemo po žanrovima“.

Članovi knjižnice, njih dvadeset tisuća do početka rujna ovdje su smjeli posuditi šest knjiga, ali vraćanja nema do preseljenja. Nema ni zakasnine. Tko želi, još četiri knjige smije posuditi u nekom od ogranaka!

Koordinatorica poslovanja Gradske knjižnice Rijeka Jelena Stipetić Šušak, dodaje: „Radujemo se novoj knjižnici, umorni smo, fizički je vrlo zahtjevno, popakirali smo do sada cirka tisuću kutija što znači da smo negdje na pola puta s ovim odjelom, ali imamo još dvije lokacije!“

Knjige sele u kvart kulture

Knjige sele u kvart kulture, s lokacije na Korzu već krajem rujna.

Tamo gdje stižu već su muzeji, Dječja kuća i nova knjižnica od 5000 četvornih metara.

Djelatnica s 28 godina knjižničarskog staža Vedrana Naglić jedva čeka preseljenje: „Konačno, konačno smo dočekali da se riješimo vlage, podruma, smradova, manjka prostora, da nam bude lijepo, svijetlo, puno mjesta“.

Gradi se četiri godine, a nikla je na ruševinama davno propalog industrijskog kompleksa. Riječani pozdravljaju dugo očekivanu knjižnicu pod jednim krovom. Sara Jukić kaže: „Napokon, nakon 100 godina kod nas nešto, uvijek sve nakon 100 godina!“, a Patricija Kos Pešut dodaje:

„Nisam još član, ali sigurno ću se učlaniti kada otvore jer je prekrasno mjesto“.

Moderno i učinkovito zdanje

Bit će to moderno i učinkovito zdanje, pojašnjava ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković: „Na vrhu smo zamislili jedan tihi rad, znači na drugom katu gdje će biti studijski odjel, kat ispod toga je beletristika, jedan življi odjel i onda dolazimo u prizemlje gdje su najbučnije aktivnosti knjižnice, odjel za mlade, glazbeni odjel, čitaonica dnevnog tiska i multifunkcionalna dvorana“.

Tu će raditi 30-ak zaposlenika. Svime će se koordinirati iz potkrovlja. Ako je na nižim katovima srce knjižnice,gore će joj biti mozak sa svim pratećim službama- tu će se naručivati sve nove knjige, popisivati, obrađivati, dio će ostajati u glavnoj zgradi, a dio se distribuirati po ograncima.

Postojeći knjižni fond koji uskoro stiže na Potok, lako će se razvrstati, a ravnatelj Cvjetković objašnjava i zašto: „Tih 150 tisuća knjiga opremili smo RFID tehnologijom, to je nova tehnologija koju ćemo koristiti u knjižnici i koja će omogućiti automatsko razvrstavanje knjižnične građe po katovima, takvi smo prvi u Hrvatskoj, ali i šire“.

Riječkim knjigoljupcima nova gradska knjižnica vrata otvara u prosincu, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari