KONCERT ZA SLADOKUSCE U MRAMORNOJ DVORANI: Anamarija i Filip, glazbena kombinacija iz snova!

Drugi po redu koncert u sklopu ciklusa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca pod nazivom „Sanjive slike“ održat će se u srijedu 11. studenog 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Sopranistica Anamarija Knego i pijanist Filip Fak izvodit će operne arije te izbor popijevki hrvatskih skladatelja. Sudeći prema mišljenju kritike i oduševljenju publike u Krakowu, Zaragozi i Zagrebu – u Rijeci ponovo imamo mladu sopranisticu na putu prema velikoj opernoj karijeri.

IMG_4548

U prvom dijelu koncerta na programu su popijevke „Udaljenoj ljubi“, „Požuda domovine“ i „Kamena djeva“ Ferda Wiesnera Livadića, „Tuga djevojke“, „Tuga“, „Dvije ptice“ i „An die Frühlingswinde“ (Na vjetrovima proljeća) Vatroslava Lisinskog te „Stille Sicherheit“ (Mirna sigurnost), „ Du bist wie eine Blume“ (Ti si kao cvijet), „Am fernen Horizonte“ (Na dalekim horizontima) i „Traumbild“ (Sanjive slike) Franje Krežme.

Nakon stanke, u drugom dijelu koncerta publika će imati prilike uživati u opernim arijama Aide iz istoimene Verdijeve opere: Ritorna vincitor, ariji iz 1. čina opere te Qui Radamès verrà … O, patria mia, recitativu i ariji iz 3. čina opere, potom ariji Poveri fiori, odnosno ariji Adriane iz 4. čina opere „Adriana Lecouvreur“ Francesca Cilèe te u Tatjaninom prizoru s pismom iz 2. čina opere „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovom prigodom valja naglasiti da među posljednje međunarodne uspjehe sjajne, mlade riječke sopranistice Anamarije Knego ulazi i nedavno sudjelovanje na 15. izdanju Natjecanja Montserrat Caballé u Zaragozi u Španjolskoj gdje je od ukupno 304 sudionika iz 57 zemalja ušla u finale, a njen su nastup tamošnji mediji opisali riječima.:

„Vlasnica glatkog glasa, raskošnog raspona i punog lirike te iznimne tehničke kontrole, pokazala je prije svega eleganciju u izričaju i uvjerljivu personifikaciju lika“. Usto, iznimno velik uspjeh doživjela je interpretacijom uloge Tatjane u „Evgeniju Onjeginu“ u poljskom Krakowu uz baritonsku zvijezdu Mariusza Kwieciena. Svojim nastupom oduševila je tamošnju publiku i kritiku:

„ Apsolutni dragulj ove večeri bila je nama nepoznata pjevačica u ulozi Tatjane… Dame i gospodo, to je nešto posebno! Mlada umjetnica, s lijepim glasom, jaka, stabilna i tehnički nevjerojatno mirna, u ulozi Tatjane koja je iznimno zahtjevna uloga, kako glazbeno i tehnički, tako i emocionalno i glumački. Arija Tatjane, kada u svojoj spavaćoj sobi iskazuje osjećaje Onjeginu, bila je demonstracija vokalnog umijeća najvišeg reda! Ona vlada glasom u svim registrima nijansirajući dinamički raspoloženja od dramatičnog forte, do potresne tuge. U svim tim područjima, Knego je blistala!“. Istu je ulogu potom pjevala i na riječkoj opernoj sceni.

Ove sezone, Anamariju Knego slušat ćemo, osim u recitalu „Sanjive slike“ u Mramornoj dvorani, ponovno kao Tatjanu u operi Petera Ilija Čajkovskog „Evgenij Onjegin“, i kao Kleopatru u operi Georga Friedricha Händela „Julije Cezar u Egiptu“, a već smo je imali prilike gledati na Svečanom koncertu povodom 130. obljetnice kazališne zgrade početkom listopada.

Riječki pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr.

Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela – 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.

Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima. Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari