KONCERTNI SPEKTAKL U “ZAJCU”: Svjetski ugledni dirigent Philipp von Steinaecker i talijanski pijanist Federico Colli pred riječkom publikom!

Simfonijski koncert „Wagner, Grieg, Brahms”, jedan od vrhunaca koncertne sezone riječkog „Zajca“, na programu je u petak 22. ožujka u 19,30 sati u HNK Ivana pl. Zajca

Uz orkestar Opere, nastupaju velika imena sa svjetskih koncertnih podija: dirigent Philipp von Steinaecker te solist, mladi talijanski pijanist svjetske slave Federico Colli za kojeg kažu da je genijalac koji svojom interpretacijom podiže valove.

Na programu koncerta su trijumfalna Uvertira velike glazbene drame i jedinog komičnog djela Richarda Wagnera, opere „Majstori pjevači”, zatim Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griega, djelo neobuzdane magije s prizvukom norveških tradicionalnih plesova, djelo u koje je bio zaljubljen i veliki pijanist i skladatelj Franz Liszt, te Druga simfonija Johannesa Brahmsa, najoptimističnije orkestralno djelo njegova opusa, prepuna topline i bujnih radosnih melodija, spokojna i idilična.

Philipp von Steinaecker

Koncertom će ravnati Philipp von Steinaecker koji se u Rijeku vraća nakon što je publiku prošle sezone oduševio nezaboravnom izvedbom Mozartova Requiema. Suradnik legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardiner bio je prvi dobitnik Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koju dodjeljuje Orkestar doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment’s Melgaard).

Od tada je stekao bogato iskustvo kao gost dirigent u brojnim svjetskim orkestrima. Jednako vlada njemačkim romantičnim repertoarom, koliko i djelima Druge bečke škole. Njegova strast i razumijevanje za glazbu baroka i klasična razdoblja vodila su ga do osnivanja vlastitog instrumentalnog orkestra Musica Saeculorum.

Školovan za violončelista, intenzivno je radio sa Sir Johnom Eliotom Gardinerom u Orchestre Révolutionaire et Romantique i s Claudijom Abbadom, prvo kao jedan od utemeljitelja Mahlerova komornog orkestra, te u Orkestru Festivala u Lucernu, a kasnije kao njegov asistent i gost dirigent njegovog Mozart orkestra. Oba su dirigenta važna inspiracija von Steinaeckeru, imali su snažan utjecaj na njegov glazbeni razvoj. Surađivao je s mnogim vodećim instrumentalistima i pjevačima.

Federico Colli

Pijanist koji će prvi put nastupiti u Rijeci, Federico Colli već je zadivio cijeli glazbeni svijet svojom maštovitom interpretacijom i besprijekornom tehnikom. Trenutno slovi za jednog od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije.

Pobjednik je prestižnih pijanističkih natjecanja, natjecanja u Leedsu i natjecanja Mozart u Salzburgu koji je potvrdio kako je International Piano Magazine bio u pravu kada ga je, prije pet godina, uvrstio na popis 30 pijanista mlađih od 30 godina koji će vladati svjetskom pozornicom u nadolazećim godinama.

Nastupio je u svjetski poznatim kazalištima i koncertnim dvoranama od Londona, Beča, Berlina, Pariza, New Yorka do Hong Konga, surađivao je sa slavnim orkestrima i dirigentima kao što su primjerice Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Vasily Petrenko ili Sir Mark Elder.

Prozvali su ga „jednim od najinovativnijih mislilaca svoje generacije” (Gramophone), a donosimo i nekoliko citata iz najutjecajnih medija:

„Federico Colli pobrine se zavesti vas prije nego što vas potpuno obori s nogu” (The Times);
„Njegov lijep lagan dodir i lirska gracioznost čine da glazba zasja.“ (The Dialy Telegraph);
„Ne možete drugo nego diviti se čistoj kvaliteti njegova sviranja.“ (Gramophone);
„Rijetko nastaje tako bogata i uvjerljiva glazba poput Collijeve, u čijoj se vitalnosti i inventivnosti utapamo i, nakon sata koji prođe u trenu, žeđamo za nastavkom.“ (La Scena Musicale);
„Zadivljujuća je Collijeva sposobnost da osvijetli i najgušći glazbeni teren.“ (BBC Music Magazine).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari