EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

Koordinacija mjesnih odbora ususret novim izborima za 11 Vijeća mjesnih odbora

Na jučerašnjoj koordinaciji Vijeća mjesnih odbora predsjednici opatijskih Vijeća mjesnih odbora upoznati su s dinamikom izbornog procesa za idući mandat. Podsjećamo, nakon što je Gradsko vijeće izglasalo da se broj Mjesnih odbora u Gradu Opatiji s 15 smanjuje na 11, spajanjem mjesnih odbora Centar I i Centar II, Vasanska i Punta Kolova, Volosko i Belveder i Ika i Oprič, slijedi zakonska procedura.

Trenutno su na javnom savjetovanju tri odluke koje izravno utječu na održavanje izbora: Prijedlog novog Statuta Grada Opatije, Prijedlog Odluke o izboru članova Vijeća mjesnih odbora na području Grada Opatije i Prijedlog Odluke o područjima, granicama i sjedištima mjesnih odbora na području Grada Opatije. Ti će prijedlozi biti na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća. Po stupanju na snagu Statuta Grada Opatije u roku od 90 dana izbori za novi saziv moraju biti održani, što bi bilo najranije moguće 25. veljače, a najkasnije 27. ožujka 2024. godine.

– Dok vas gradsko vijeće ne raspusti vi ste kao predsjednici i članovi Vijeća mjesnih odbora u mandatu i trebate obavljati poslove nužne za funkcioniranje mjesnih odbora. Prvi puta se gradska uprava uhvatila ovako ozbiljnog posla kao što je izmjena Statuta. Pomaknuti datum izbora nije presedan jer je ista situacija bila i 2019. kada su izbori održani pet mjeseci nakon isteka četiri godine mandata, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Pročelnik UO za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Filip Vlah izvijestio je o radovima koji su u tijeku ili u pripremi, kao što je cesta Kosovo-Kovačevo, radovi na vatrogasnom putu Vrh Ike, asfaltiranje Ulice Andrije Štangera kroz Volosko, koje kreće početkom iduće godine, o čemu će građani zbog izmještanja svojih vozila biti na vrijeme obaviješteni. Pri kraju su radovi na dječjem igralištu Kosovo i pump tracku na Tošini, postavljena je led javna rasvjeta na području cijele Opatije.

– Iduća je godina u Opatiji godina velikih radova. Počinje izgradnja garaže Gorovo. Tako s parkiralištem kod opatijskog groblja, kod hotela Adriatic i dvoetažnog parkinga kod Doma zdravlja na Novoj cesti do kraja mandata očekujem novih 250 parkirnih mjesta u Opatiji, naglasio je gradonačelnik.

Do veljače će biti završen glavni projekt opatijskog Doma zdravlja, županijskog projekta koji će tijekom iduće godine krenuti u nadogradnju i potpunu rekonstrukciju. Radovi na Boćariji Poljane su pri kraju te će do proljeća boćarija biti u funkciji. Iduće godine počinju i radovi na potpunoj obnovi opatijskog nogometnog igrališta, a u rujnu 2024. jaslice Poljane otvaraju vrata najmlađima.

U tijeku je Poziv na davanje prijedloga građana na Prijedlog Proračuna Grada Opatije za iduću godinu i projekcije za 2025. i 20206. pa su svi zainteresirani pozvani poslati svoje prijedloge. Ujedno, pročelnica UO za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo zamolila je mjesne odbore koji se još nisu očitovali o uvrštavanju prijedloga građana prikupljenih participativnim buđetiranjem provedenim od 21. kolovoza do 15. rujna ove godine da to što skorije učine. Grad će do 15. siječnja 2024. objaviti koji su prijedlozi uvršteni u komunalne akcije mjesnih odbora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari