UKUPNO 25 KORISNIKA

Video | ‘Mi se ne svađamo, dobro se slažemo’: Štićenici riječkog Centra za rehabilitaciju zadovoljni organiziranim stanovanjem

U Primorsko-goranskoj županiji živi više od 30 tisuća ljudi s invaliditetom. Više u video prilogu!

Centar za rehabilitaciju Rijeka pruža usluge za 246 osoba s intelektualnim poteškoćama i autizmom, a te su usluge poboljšali otvaranjem stambenih jedinica.

Ekipa Kanala Ri posjetila je jedan od pet stanova gdje su ih, uz palačinke, srdačno dočekali stanari i njihovi asistenti.

Snježana, Nevenka, Milorad, Milutin, Edo i Nenad stanari su jedne od pet stambenih jedinica što je omogućeno sredstvima projekta Centar za rehabilitaciju – za našu budućnost.

U organiziranom stanovanju ukupno je 25-ero korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i autizmom.

Miris palačinki širio se stanom na Krnjevu. Za svoje sustanare i goste pekla ih je Snježana, štićenica riječkog Centra za rehabilitaciju.

U pripremi joj je pomogao poznati chef Damir Tomljanović.

”Zadnje tri godine česti sam posjetitelj i stanova i centra za rehabilitaciju. Kad dođete ovdje i vidite ih koliko su sretni i mi smo onda puno sretniji sa svojim životima, vjerujte mi”, rekao je Damir Tomljanović.

Štićenici, koji su donedavano bili u stacionarnom smještaju, zadovoljni su organiziranim stanovanjem.

”Mi se ne svađamo, dobro se slažemo. Sad će mi biti dvije godine da sam u stanu, prije toga sam bio u centru za rehabilitaciju 15 godina, sad sad ovdje, zasad sam zadovoljan.”, rekao je stanar Milorad.

Odlazak sina iz obiteljskog doma u organiziranu stambenu zajednicu na drugoj adresi teško je pao Slavici, no sada sretnije žive oboje, kaže.

”Ja bih preporučila, međutim ni ja nisam bila tako hrabra, moje dijete je tako htjelo, on je autist, sad je zadovoljan. Veselje ih je vidjet zajedno, skoro ljepše nego kad se mi sami roditelji po ulici guramo, stalno nekog molimo, meni osobno se promijenio život.”, kaže Slavica Blažina.

Cilj i udruge i Centra je promijeniti život i ostalim štićenicima, dati im priliku da budu što samostalniji i uključeniji u društvo.

”Organiziramo život i rad tako da im podignemo kvalitetu života, da ih uključimo u lokalnu zajednicu. Oni sudjeluju u kućanskim poslovima, kuhanju, spremanju, čišćenju. Načelno, oni u u stanovima žive uz 24-satnu podršku s asistentima, zastupnicima i višim asistentima.”, istaknula je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina.

U sklopu projekta, Centar za rehabilitaciju nabavio je pet novih vozila te zaposlio i educirao 27 djelatnika koji su štićenicima uvijek na raspolaganju, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari