ČEKAJU SE REZULTATI TESTOVA

Koronavirus u riječkom vrtiću i u Centru za rehabilitaciju. Iz vrtića poručuju: ‘Nema bojazni za djecu’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Njegovateljica u Centru brinula se o 18 korisnika

U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno sedmero novozaraženih koronavirusom, od kojih su troje kontakti ranije oboljelih koji su u samoizolaciji. Zaražen je i jedan pomorac koji se testirao prije odlaska na brod te tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao. Radi se o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu.

Epidemiološka služba nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a jučer je u izolaciju stavila sveukupno 24 osobe koje su bile u kontaktu s novozaraženima, a jučer je na koronavirus bilo pozitivno 47 osoba.

Među zaraženima i spremačica dječjeg vrtića

Među sedmero novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji je i spremačica Dječjeg vrtića More podcentra Kvarner koja prema riječima ravnateljice, Jasne Crnčić, nije bila u direktnom kontaktu s djecom.

“Čim smo saznali da je spremačica Covid-19 pozitivna kontaktirali smo Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji nam je dao jasne upute te smo prema njima i postupili. Zaražena spremačica jučer kada je i došao nalaz nije došla na posao, a dvije osobe koje su bile u neposrednom kontaktu s njom, također spremačice, su u samoizolaciji.

Nije riječ o našim zaposlenicima, već za te usluge koristimo vanjsku tvrtku, a kako spremačice dolaze kada djece nema tako nema ni bojazni za šezdesetak djece koja su trenutno u ustanovi. Prema uputama Zavoda za javno zdravstvo dostavili smo im i popis svih djelatnika i tko je u koje vrijeme bio u vrtiću”, kaže Crnčić.

Ujedno dodaje da je zaražena spremačica prethodno bila na bolovanju zbog respiratornih smetnji, kao i da je Dječji vrtić More od početka ovog tjedna uveo strože epidemiološke mjere prema kojima roditelji ne mogu ulaziti u vrtić.

“Sve epidemiološke mjere konstantno provodimo, a s obzirom da je vikend cijela će se ustanova danas dodatno dezinficirati”, kaže Crnčić, prenosi Novi List.

Koronavirus i u Centru za rehabilitaciju Rijeka

Koronavirus je nažalost prodro i u Centar za rehabilitaciju Rijeka, socijalnu ustanovu koja stacionarno u matičnoj ustanovi na Brašćinama te u poludnevnom boravku u podružnici na Pulcu skrbi za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim fizičkim smetnjama. Testiranje je pokazalo da je jedna djelatnica Centra, novozaposlena njegovateljica koja je u ustanovi počela raditi 15. srpnja, pozitivna na virus, i to bez ikakvih simptoma.

“Jučer ujutro dobili smo nalaz testiranja nove njegovateljice i od tada su oni koji su bili s njom u kontaktu u samoizolaciji. Brinula se o 18 korisnika i svi su oni dobro te smješteni na posebnom odjelu. Isto tako, zbog kontakta s njegovateljicom u samoizolaciji je i četvero djelatnika. Jučer su testirani svi ti korisnici stacionara s kojima je njegovateljica bila u kontaktu, kao i djelatnici s kojima je kontaktirala.

Njegovateljica je bila u kontaktu i s nekolicinom korisnika u Podružnici na Pulcu te smo o tome obavijestili njihove roditelje. Svi naši djelatnici koji se vraćaju s godišnjih odmora će prije povratka na posao biti testirani, a svakog dana kada dođu na posao i kada s posla odlaze mjeri im se temperatura”, rekla je Ornela Kleviser-Tomašić, ravnateljica Centra, prenosi Novi List.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views