KORZO: Pogledajte fotografije svakodnevnog teškog rada humanitarne organizacije Crveni križ

Crveni križ Primorsko-goranske županije ove godine obilježava 25 godina postojanja, a ovim je povodom na postamentima na Korzu postavljena prigodna izložba.

Izložba prikazuje svakodnevni i izvanredni rad ove humanitarne organizacije, osnovane u studenom 1994. godine kao prvo županijsko društvo CK-a u Hrvatskoj, uz crtice o deset gradskih društvava Crvenog križa u našoj županiji, onih u Crikvenici, Čabru, Delnicama, Krku, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Opatiji, Rabu, Rijeci i Vrbovskom.

Prema riječima predsjednice Društva Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić, dvadeset peta godišnjica predstavlja posebnu priliku za predstavljanje rada društava. „Intencija nam je prikazati djelatnosti CK-a kao što su organiziranje akcija i prikupljanje krvi, prva pomoć, aktivno volonterstvo, ali i pomoći izbjeglicama i suzbijanje trgovine ljudima“, rekla je Kuljanić najavivši kako će 8. svibnja na Jadranskom trgu od 10 do 12 sati biti organizirano druženje s volonterima Crvenog križa gdje će građani se moći saznati sve informacije o njihovom radu.

Uz upućenu zahvalu gradovima i županijama na dugogodišnjoj podršci, Kuljanić je predstavila najstariju volonterku županijskog Crvenog križa, 87-ogodišnju Gospavu Jelisej koja se riječkom ogranku CK-a priključila još 1975. godine kada je iz Hercegovine došla u Rijeku. „Kroz svoje volonterstvo sam vidjela svega, pomagala raznim ljudima, siromašnima, izbjeglicama, spremala potrepštine, robu, otpremala ih na vlak, a i danas mi jako puno znači moći pomoći drugome“, kazala je gospođa Jelisej, dodavši kako će u svom viškovskom ogranku volontirati „dok bude mogla ići na nogama“.

Grad Rijeka djelatnost CK-a pomaže od njihovih početaka, a otvorenju izložbe nazočio je i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš koji je izrazio zadovoljstvo što se može susresti s volonterima kazavši: „Naše društvo je nemoguće zamisliti bez Crvenog križa i nenadomjestive pomoći koju pružaju, a posebice se to odnosi na prikupljanje krvi za riječki KBC“. U ime Primorsko-goranske županije, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač navela je županijsko sudjelovanje u financiranju redovnih, ali i dodatnih programa CK-a kao što su edukacije mladih, kampovi za djecu, projekti za studente, zaključivši kako volonteri i aktivisti svaki dan iznova „pokazuju da su humanost, solidarnost i poštivanje ljudskih prava nešto najvrijednije što se drugoj osobi može pružiti“.

Izložba Crvenog križa na Korzu će se moći pogledati do 10. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari