POZIV KORISNICIMA

KOSTRENA Novom odlukom o socijalnoj skrbi omogućena su veća prava korisnicima, evo svih detalja

Općina Kostrena već dugi niz godina provodi socijalni program kojim štiti socijalno najugroženije mještane koji zbog nepovoljnih osobnih ili društvenih okolnosti nisu u mogućnosti samostalno zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe

Prava iz socijalne skrbi te uvjeti, način i postupak njihova ostvarivanja propisani su Odlukom o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena.

Budući je od posljednje izmjene Odluke prošlo više od tri godine, a u međuvremenu je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi i s 1. siječnja 2023. euro uveden kao službena valuta, Općinsko vijeće na sjednici održanoj 30. studenoga 2022. godine donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena koja je stupila na snagu s 1. siječnja 2023. a kojom je povećan cenzus prihoda za ostvarivanje pojedinih prava iz socijalne skrbi.

Općina Kostrena želi u svoj socijalni program uključiti više korisnika

Od 2018. godine, od kada je posljednji put izmijenjena odluka, dolazilo je u više navrata do povećanja iznosa prihoda korisnika, prvenstveno mirovina. Zbog toga je dio korisnika prestao ispunjavati uvjet prihoda pa time i socijalna prava propisana odlukom.

Radi toga, a i zbog povećanja troškova života do kojih je došlo uslijed inflacije, pristupilo se povećanju iznosa unutar kategorija cenzusa prihoda. Na taj način Općina Kostrena nastoji u svoj socijalni program ponovno uključiti korisnike koji će sukladno novim cenzusima ispunjavati uvjet prihoda.

Uvjeti prihoda

Uvjet prihoda ispunjava korisnik ako iznos prosječnog mjesečnog prihoda samca ili obitelji ostvarenog u 3 (tri) mjeseca koja prethode mjesecu podnošenja zahtjev za ostvarivanje prava socijalne skrbi ne prelazi propisane iznose:

  • za samca iznos od 340,00 €/2.561,73 kn
  • za dvočlanu obitelj iznos od 440,00 €/3.315,18 kn
  • za tročlanu obitelj iznos od 560,00 €/4.219,32 kn
  • za četveročlanu obitelj iznos od 690,00 €/5.198,81 kn
  • ako obitelj ima više od 4 (četiri) člana, cenzus prihoda povećava se za 110,00 €/828,80 kn za svakog daljnjeg člana.

Općina Kostrena ovim putem poziva korisnike socijalne skrbi kojima su određena prava rješenjima (pravo na pomoć u prehrani, pravo na podmirenje troškova javnog prijevoza, pravo na novčanu pomoć za umirovljenike i starije osobe, pravo na podmirenje troškova stanovanja i dr.) odobrena do 31. prosinca 2022. godine, na podnošenje zahtjeva radi eventualnog nastavka ostvarivanja prava i u 2023. godini.

Zahtjevi se mogu predati osobno, poslati poštom na adresu Općina Kostrena, Sv. Lucija 38, 51 221 Kostrena ili e-mailom na adresu kostrena@kostrena.hr.

Korisnici koji zahtjeve dostavljaju osobno, to mogu učiniti u uredovno vrijeme za prijem stranakaponedjeljkom srijedom i petkom od 9 do 12 sati te utorkom od 13 do 17 satiČetvrtkom se stranke ne primaju.

Obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava iz socijalne i zdravstvene skrbi dostupni su pod kategorijom e-uprava (https://kostrena.hr/e-uprava-obrasci/).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari